ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

ON AIR: 28.10.17

Paused...
« »

Powered by DNA - https://dna.gr


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ IONION FM



Aκούστε ΤΩΡA τις διαθέσιμες εκπομπές απο το αρχείο μας*
ΣΑΒ 28-10-17

 “Εμνήσθην ημερών αρχαίων, εμελέτησα εν πάσι τοις έργοις σου, εν ποιήμασι των χειρών σου εμελέτων"


Στις φωτογραφίες ο Ιωάννης Δημοτάκης (Χανιά 1913 - Αθήνα 1994). Υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός στον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41. Πριν από τον πόλεμο, σπούδασε Κτηνιατρική στο Πανεπιστήμιο Καμερίνο της Ιταλίας, όπου αναγορεύθηκε αριστούχος διδάκτωρ με έπαινο. Τα χρόνια εκείνα δεν υπήρχε στην Ελλάδα πανεπιστημιακή σχολή κτηνιατρικής ούτε αστυκτηνιατρική υπηρεσία και ο Ιωάννης Δημοτάκης επέστρεψε στην πατρίδα για να προσφέρει σε αυτήν τις υπηρεσίες του. Υπήρξε ένας από τους πρώτους κτηνιάτρους στην Ελλάδα και από εκείνους που οργάνωσαν τη νεοπαγή τότε αστυκτηνιατρική υπηρεσία, αφυπηρετώντας μετά από ευδόκιμη υπηρεσία ετών, ως διευθυντής αγορανομίας Αθηνών.


Οι σπουδές του στην Ιταλία και η σπάνια για την εποχή εκείνη γνώση της κτηνιατρικής έμελλε να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην δική του συμμετοχή στον πόλεμο του 40-41. Κατά τον πόλεμο η μετακίνηση των εφοδίων και των πυροβόλων γινόταν ως επί το πλείστον με μουλάρια. Ακριβώς λόγω της επιστημονικής του κατάρτισης, ο Ιωάννης Δημοτάκης υπηρέτησε ως έφεδρος ανθυπολοχαγός στο ορειβατικό πυροβολικό αμέσου συνοδείας των 105 χιλιοστών και είχε υπό την εποπτεία και την φροντίδα του περί τα 500 μουλάρια και τα ισάριθμα πυροβόλα που φορτώνονταν και μεταφέρονταν με τα μουλάρια αυτά.


Χάρη στην φροντίδα αυτή, με τα βραχύσωμα μουλάρια, το ελληνικό πυροβολικό εκινείτο με ταχύτητα στα δύσβατα ηπειρωτικά εδάφη. Στη συνέχεια, έτασσε εγκαίρως τις πυροβολαρχίες του κι έβαλλε κατά των ιταλικών θέσεων με επιτυχία, προετοιμάζοντας έτσι τις ορμητικές εφόδους του ελληνικού πεζικού που έμειναν γνωστές για την περίφημη ιαχή «αέρα».


Ο Ιωάννης Δημοτάκης έφτασε από την Λάρισα, όπου κατετάγη την 28η Οκτωβρίου 1940, μέχρι την Τρεμπεσίνα και το Μπούμπεσι (την απώτατη γραμμή της προέλασης του ελληνικού στρατού στη Βόρειο Ήπειρο - έχει καταγραφεί η μάχη στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη) ευρισκόμενος συνεχώς σε εκστρατεία μέχρι και τον Απρίλιο του 1941. Μετά την επιτυχή ελληνική άμυνα κατά της εαρινής επίθεσης των Ιταλών (9-16/3/1941) και την εισβολή των Γερμανών στις 6 Απριλίου 1941, επέστρεψε στην Αθήνα περπατώντας για δεκαπέντε ημέρες, όπως σχεδόν όλοι οι τότε στρατιώτες και αξιωματικοί, αφού προηγουμένως φρόντισε να κρύψει σε απόκρημνες σπηλιές μεγάλο μέρος των υπ’ ευθύνη του πολεμοφοδίων, ώστε να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού. Για τις υπηρεσίες του κατά την διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου, ο Ιωάννης Δημοτάκης τιμήθηκε επ’ ανδραγαθία με τον Πολεμικό Σταυρό.


Ο Ιωάννης Δημοτάκης ήταν ο παππούς μου (ο πατέρας της μητέρας μου), στον οποίο οφείλω εν πολλοίς τη συγκρότησή μου.


Τον Οκτώβριο του 1993 ήμουν 18 ετών όταν κατέγραψα την αφήγησή του εν πλήρη αγνοία εκείνου. Στη συνέχεια επιλεγμένα αποσπάσματα της δίωρης εκείνης καταγραφής μεταδόθηκαν σε μια ραδιοφωνική εκπομπή που ηχογράφησα στις 22 Οκτωβρίου 1993 με τον τίτλο, «τα σημάδια του θριάμβου» και μεταδόθηκε για πρώτη φορά από το ΙΟΝΙΟΝ FM στις 28 Οκτωβρίου του ίδιου έτους. Ο παππούς μου δέχθηκε συγκινημένος την εκπομπή ως ευχάριστη έκπληξη. Απεβίωσε λίγους μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 1994. Μέσα από αυτή την εκπομπή, λοιπόν, διασώζεται η μαρτυρία του και υπήρξα τυχερός που πρόλαβα να την καταγράψω.


Για τεχνικούς λόγους, αποσπάσματά της είχαν χαθεί από το αρχείο του σταθμού. Ευτυχώς, η πλήρης εκπομπή διασώθηκε στο προσωπικό μου αρχείο σε κασέτα την οποία μετά από συζητήσεις με τους ιδιοκτήτες του, καλούς μου φίλους Δημήτρη Κολόκα και Αντώνη Γρηγορόπουλο προσέφερα στο σταθμό προς ανασύσταση του αρχείου του. Με την άριστη τεχνική επιμέλεια του guru Αντώνη Γρηγορόπουλου, το remastering της εκπομπής έλαβε χώρα στο στούντιο του ΙΟNION FM στο Μαρούσι, ξεκίνησε το βράδυ της 26ης και ολοκληρώθηκε το ξημέρωμα της 27ης Οκτωβρίου 2017 (φωτογραφία και video αναρτήσαμε εχθές στους λογαριασμούς μας).


Ακούγοντας κανείς την εκπομπή καταλαβαίνει ότι νεαρός τότε, εγώ, προσπαθώ να μην παρασυρθώ από το συναίσθημα. Όμως το συναίσθημα είναι εκεί και είναι έκδηλο. Μερικά δικά μου λόγια και κείμενα μπορεί σήμερα να άλλαζα, αλλά δεν διανοήθηκα καν να αγγίξω την ροή. Η αφήγηση από τον Ιωάννη Δημοτάκη δεν είναι απλώς μια στεγνή ιστορική καταγραφή. Είναι κάτι πολύ σημαντικότερο. Είναι η κατάθεση ζωής ενός παππού που πολέμησε κυριολεκτικά στην πρώτη γραμμή και επέζησε του πολέμου, προς τον εγγονό του που δεν είχε βιώσει μιαν ανάλογη εμπειρία. Τώρα λοιπόν που άνθρωποι εκείνης της γενιάς, της γενιάς του παππού μου, έχουν φύγει από τη ζωή, η διάσωση της μαρτυρία τους έχει μια μοναδική αξία.


580
Συνολο ακροατών αυτής της εκπομπής = 581
Radio On Demand statistics provided by easyradio.gr