IONION FM - Ειδήσεις Δυτικής Ελλάδας
 
 
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΕΝΗ
ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
ΕΕ 2018/334

Θ. Θεοδόσης για μεταρρύθμιση δικαστικού Χάρτη: Δεν πρόκειται για μεταρρύθμιση αλλά για πραγματική απορρύθμιση της Δικαιοσύνης
18.01.24


Αναστάτωση έχουν προκαλέσει στον δικηγορικό κόσμο της χώρας οι αψυχολόγητες ενέργειες της κυβέρνησης για αναμόρφωση του δικαστικού Χάρτη της Επικράτειας.

Όπως είπε στο IONION FM ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Θανάσης Θεοδόσης,  εδώ και 3-4 τουλάχιστον χρόνια οι δικηγόροι του Πρωτοδικείου και του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας είχαμε γίνει δέκτες κάποιων πληροφοριών ότι λόγω αναληφθεισών μνημονιακών «μεταρρυθμιστικών» υποχρεώσεων επίκειται αναμόρφωση στη βάση του σχεδίου «Καλλικράτης» ήτοι συγχωνεύσεων και καταργήσεων δικαστηρίων.

Όπως είπε ο κ. Θεοδόσης «είχαμε επισκεφτεί τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα, ο οποίος επίσης μάς είχε διαβεβαιώσει ότι δεν τίθεται κανένα απολύτως ζήτημα κατάργησης του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας και κανενός Πρωτοδικείου της χώρας»

Ο κ. Θεοδόσης εξιστόρησε τις ενέργειες έως το 2024 και τις υποσχέσεις του Υπουργείου πως δεν είναι στις προθέσεις του ούτε το κλείσιμο του Πρωτοδικείου, αλλά και ότι μέσα στο 2024 θα καλυφθούν τα κενά των οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας.

Συνεχίζοντας είπε πως μόλις προ 3 ημερών κληθήκαμε στην Αθήνα οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων της περιφέρειας του Εφετείου Πατρών, για να συναντήσουμε τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Μπούγο, στα πλαίσια της διαβούλευσης για το επίμαχο και υπό κατάρτιση νομοσχέδιο της αναμόρφωσης του δικαστικού χάρτη της χώρας, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον προσεχή Μάρτιο. Στη συνάντηση ανακοινώθηκε ότι στις προθέσεις του Υπουργείου είναι η διατήρηση ενός μόνο κεντρικού Πρωτοδικείου στην πρωτεύουσα κάθε νομού. Σε όποιους νομούς υπάρχουν και δεύτερο ή τρίτο πρωτοδικείο σε άλλες πόλεις, όπως συμβαίνει στο νομό μας με το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας, σκέψη του Υπουργείου είναι η διατήρησή τους μόνον ως περιφερειακών Πρωτοδικείων με πολύ αποψιλωμένες και περιορισμένες αρμοδιότητες, κάτι που πρακτικά σημαίνει κατάργηση.

Όπως σημείωσε ο κ. Θεοδόσης, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο μάς εμπαίζουν συστηματικά εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, εφόσον υιοθετηθούν οι παραπάνω σκέψεις και επιλογές, θα αποτελέσει κόλαφο για το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας και την ευρύτερη περιοχή της βόρειας Ηλείας. Αυτή η εξέλιξη είναι τραγική υποβάθμιση και μετατροπή του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας σε μικρό δικαστικό σχηματισμό β διαλογής. Η πρόσβαση 100.000 χιλιάδων πολιτών του νομού μας θα γίνει δυσχερέστερη και δαπανηρότερη. Η ίδια η απονομή της Δικαιοσύνης για όλο το νομό Ηλείας θα καταστεί περισσότερο χρονοβόρα και λιγότερο ποιοτική σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση. Το πλήγμα για την ανάπτυξη της πόλης της Αμαλιάδας, του Δήμου Ήλιδας και ολόκληρης της βόρειας Ηλείας θα είναι ανεπανόρθωτο.

Ο κ. Θεοδόσης κάλεσε  όλους τους φορείς του νομού, τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού, τους βουλευτές και πολιτευτές όλων των κομμάτων, τους επιστημονικούς, εμπορικούς, επαγγελματικούς συλλόγους, κάθε συλλογικότητα και κάθε έναν πολίτη του νομού μας σε σφοδρή αντίδραση και αγωνιστική ετοιμότητα.επιστροφή