IONION FM - Ειδήσεις Δυτικής Ελλάδας
 
 
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΕΝΗ
ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
ΕΕ 2018/334

Η Συμπολιτεία Ολυμπίας τίμησε την Ευγενή Άμιλλα και τα Αλτικά αγωνίσματα
16.05.24


Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση και τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας με θέμα τη ρήση του Αριστοτέλη:  «Όπου άμιλλα ενταύθα και νίκη εστίν».

Όλοι οι παρευρισκόμενοι τόνισαν την ανάγκη  να επικρατήσουν οι ολυμπιακές αξίες, δίνοντας έμφαση στην ευγενή άμιλλα η οποία μπορεί να επηρεάσει προς το θετικότερο την κοινωνία μας και κυρίως τη νεολαία μας.

Ανοίγοντας την εκδήλωση η Πρόεδρος της Συμπολιτείας Ολυμπίας κα Σοφία Χίντζιου-Κοντογιάννη, στον χαιρετισμό της αναφέρθηκε στη φετινή χρονιά, χαρακτηρίζοντάς τη ως χρονιά ορόσημο και επισημαίνοντας: «Ολυμπιακή χρονιά το 2024! Εορτάζουμε 2.800 χρόνια από τον πρώτο καταγεγραμμένο Ολυμπιονίκη, τον Κόροιβο. Εκατό χρόνια από τους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι και είκοσι από τους μοναδικούς  Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας! Είναι μια χρονιά  που  πρέπει να σκεφτόμαστε όλα αυτά  που μας ενώνουν  ως χώρα αλλά και σε διεθνές επίπεδο».

Αναφερόμενη στο θέμα των φετινών εκδηλώσεων τόνισε: «Τα τελευταία χρόνια έχουν στιγματισθεί από θανάσιμους τραυματισμούς ανάμεσα σε φιλάθλους. Η «Συμπολιτεία Ολυμπίας» καταδικάζοντας τη βία, για άλλη μία φορά τιμά μία ολυμπιακή αξία. Προβάλλει την Ολυμπιακή Αξία της Ευγενούς Άμιλλας αλλά τιμά και τα αλτικά αθλήματα του Στίβου.

Καταλήγοντας ευχήθηκε: Όλοι εμείς οι διοργανωτές, οι συμμετέχοντες ευχόμαστε να κάνουμε όλοι το άλμα προς την Ευγενή Άμιλλα. Τιμάμε τους αθλητές μας που έχουν ορισθεί να φυλάττουν τις Ολυμπιακές Αξίες και να τις κάνουν πράξη! Ας κάνουμε και εμείς σήμερα το ίδιο και ας ενωθούμε γύρω από την πόλη του Φωτός, το Παρίσι, κάνοντας πράξη πανανθρώπινες αξίες! Κάνοντας πράξη την Ευγενή Άμιλλα, το Ευ Αγωνίζεσθαι και την Εκεχειρία!».

Στη συνέχεια ξεκίνησε ο πρώτος κύκλος των βραβεύσεων, σε προσωπικότητες που έχουν τιμήσει διαχρονικά τις Ολυμπιακές Αξίες, κάνοντας τες πράξη στη ζωή τους και στα έργα τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τη σημασία της Ολυμπιακής Εκεχειρίας στις δύσκολες στιγμές που ζει σήμερα η ανθρωπότητα, με πολλά ανοιχτά πολεμικά μέτωπα, λίγο πριν ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού, ανέλυσε στην εκδήλωση ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Ισίδωρος Κούβελος. Και συνέχισε εξηγώντας: «Στις μέρες μας τόσο η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή όσο και ο ΟΗΕ συμφωνούν πως η Ολυμπιακή Εκεχειρία είναι ίσως ο μοναδικός τρόπος να περιοριστούν οι πολεμικές επιχειρήσεις για όσο διάστημα διαρκούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η ανάμνηση των συνεπειών σε βάρος των Ολυμπιακών Επιτροπών Ρωσίας και Λευκορωσίας και των αθλητών τους που είχε η παραβίαση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας από τη Ρωσία, όταν εισέβαλε στο έδαφος της Ουκρανίας, είναι νωπές. Η ΔΟΕ είναι έτοιμη. Η αλήθεια είναι πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν μπορούν να εμποδίσουν πολέμους και συγκρούσεις. Ούτε μπορούν να αντιμετωπίσουν όλες τις πολιτικές και κοινωνικές προκλήσεις στον κόσμό μας. Αυτό αφορά τη σφαίρα της πολιτικής. Ωστόσο, οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορούν να δώσουν το παράδειγμα για έναν κόσμο όπου όλοι σέβονται τους ίδιους κανόνες και ο ένας τον άλλον. Μπορούν να μας εμπνεύσουν να λύσουμε προβλήματα συνδέοντας γέφυρες, οδηγώντας σε καλύτερη κατανόηση μεταξύ των ανθρώπων. Μπορούν να ανοίξουν την πόρτα στον διάλογο και στη διαδικασία οικοδόμησης ειρήνης με τρόπους που η αποκλειστικότητα και η διαίρεση δεν κάνουν. Αν καταφέρουμε να έχουμε ειρήνη για 16 ημέρες, ίσως μια μέρα να μπορέσουμε να έχουμε για πάντα.»

Την τιμητική πλακέτα στον πρόεδρο της ΔΟΑ για την συνεχή προσφορά του στις Ολυμπιακές αξίες και τη στήριξη στη Συμπολιτεία Ολυμπίας απένειμε ο Δήμαρχος Ήλιδας, της διοργανώτριας πόλης των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος. Ο κ. Κούβελος είναι ένας εκ των τεσσάρων συλλεκτών οι οποίοι παραχώρησαν για την εικαστική έκθεση έργα από την ιδιωτική τους συλλογή.

Η κα Σταυρούλα Ζυγούρη, Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών λαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα από την πρ. Υπουργό και Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κα Ντόρα Μπακογιάννη, αναφέρθηκε στη δυσκολία που υπάρχει  για να επιτευχθεί η Εκεχειρία, η οποία είναι όπως ο Δρόμος της Εκεχειρίας, δύσκολη. Γι’ αυτό, τόνισε, πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι και γι’ αυτό συμπράττει και ο Σύλλογος των Ελλήνων Ολυμπιονικών σε έργα και δράσεις, όπως αυτή της Συμπολιτείας Ολυμπίας. «Γιατί αν δεν υπάρχει Εκεχειρία, δεν υπάρχει Ειρήνη και αν δεν υπάρχει Ειρήνη δεν μπορούν να  υπάρξουν και οι ολυμπιακές αξίες: η φιλία ο σεβασμός, και η αριστεία. Δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς Ειρήνη».

 

Η κα Ντόρα Πάλλη Γενική Γραμματέας της ΕΘΝΟΑ και Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου, λαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλη Κατρίνη, στον χαιρετισμό της τόνισε ότι «μέσω των εκπαιδευτικών δράσεων «Λέμε όχι στον σχολικό & διαδικτυακό εκφοβισμό» και «Σέβομαι τη Διαφορετικότητα» εργαζόμαστε στηρίζοντας τις Ολυμπιακές Αξίες, και μεταλαμπαδεύοντας όλα όσα μπορούν να εξαλείψουν τον εκφοβισμό και να ενισχύσουν την ευγενή άμιλλα, προωθώντας παράλληλα αξίες, όπως η ενσυναίθηση, η φιλία και η ευγενής άμιλλα. 

Η υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών σε εκατοντάδες σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα, παρέχει  τη δυνατότητα έκφρασης ατομικά ή ομαδικά, με έμφαση στην ισότητα των ευκαιριών και  μαθαίνει  τα παιδιά να επιλύουν ειρηνικά  τις διαφορές τους. Δημιουργούμε μια κουλτούρα ειρήνης στους νέους μας που οδηγεί σε μια καλύτερη κοινωνία». 

Ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη διαρκή στήριξη της Συμπολιτείας Ολυμπίας από την ίδρυσή της πριν από 10 χρόνια.

Τόνισε ότι: «Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή ο Δήμος μας στήριξε και στηρίζει από την πρώτη ημέρα,  το μεγάλο θεσμό του «ΔΡΟΜΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ».

Ο φετινός Δρόμος της Εκεχειρίας ήταν άκρως επιτυχημένος και με τη συγκυρία να βρισκόμαστε σε Ολυμπιακή Χρονιά, εν όψει των αγώνων στο Παρίσι το φετινό καλοκαίρι, προσέλκυσε περισσότερους δρομείς, καταρρίπτοντας όλα τα μέχρι σήμερα ρεκόρ συμμετοχής.

Έτσι εκατοντάδες άτομα από όλο τον πλανήτη, έζησαν για λίγο ως αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας, διανύοντας της διαδρομή που έκανε ο Κόροιβος ή ο Διαγόρας, από την Ήλιδα τη γενέτειρα και διοργανώτρια πόλη – κράτος των Ολυμπιακών Αγώνων, έως τον ιερό τόπο τέλεσης της Ολυμπίας.  

Σήμερα, με τη συγκεκριμένη εκδήλωση, η Συμπολιτεία Ολυμπίας δείχνει ότι τα πανανθρώπινα ιδεώδη του Ολυμπισμού και της Εκεχειρίας που γέννησε η γη της Ήλιδας, έχουν άμεση σχέση με τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική έκφραση».

Ο πρώτος κύκλος των βραβεύσεων για την Ευγενή Άμιλλα έκλεισε με ομιλία της Αν. Καθηγήτριας της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Ε.Κ.Π.Α. κας Κωνσταντίνας Γογγάκη, με θέμα: «Η αξία της ευγενούς άμιλλας και η αρχαία καταγωγή του αγωνίσματος του άλματος».

Η κα Γογγάκη αναλύοντας την Ευγενή άμιλλα, ανέφερε ότι η εργασία διερευνά την διαχρονική αξία του «εὖ» (: σημαίνει «καλώς», «το πρέπον»), το οποίο διαφοροποιεί την ηθική ποιότητα της λέξης, μετατρέποντας π.χ. τον «δαίμονα» σε «ευδαίμονα» κι «ευδαιμονία», ή το «γένος» σε «ευγένεια», θέτοντας τα όρια της ηθικής. Το «ευ αμιλλάσθαι» υπήρξε καθολικό βίωμα των Ελλήνων, όμως κατά την κλασική περίοδο η αξία του ‘ευ’ φτάνει στο απόγειό της. 
Η ευγενής άμιλλα, ως εκ τούτου, δικαίως αποτελεί τον πυρήνα του αθλητικού ιδεώδους, λειτουργώντας ως ασπίδα στην επίθεση ενός παράλογου ανταγωνισμού, που σήμερα συχνά μετατρέπει την αγαθή έριδα σε ανελέητη μάχη. 

Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας της αναφέρθηκε στο αγώνισμα του άλματος. Η καταγωγή του άλματος έχει ρίζες βαθιές στην ανθρώπινη ιστορία, ενώ στην αρχαιότητα χρησιμοποιείται για πολεμικούς σκοπούς. Ως αγώνισμα εμφανίζεται πρώτη φορά στον Όμηρο, στην Οδύσσεια, όπου οι αγώνες δεν γίνονται πλέον με την πολεμική τεχνική της Ιλιάδας, αλλά με πιο ήπιες μεθόδους. Στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες το «άλμα εις μήκος» συμμετέχει ως ένα από τα αγωνίσματα του πεντάθλου. Γνωστότερος άλτης ήταν ο Φάϋλλος από τον Κρότωνα της νότιας Ιταλίας, ο οποίος με το πλοίο του έλαβε μέρος στη ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Καταλήγοντας τόνισε ότι σήμερα τα αλτικά αγωνίσματα αποτελούν βασικό πυλώνα στο αγωνιστικό ολυμπιακό και παραολυμπιακό πρόγραμμα, ενώ λόγω της αισθητικής και της τεχνικής τους που απαιτεί ισορροπία, δύναμη και ευελιξία χαίρουν ιδιαίτερης δημοφιλίας.

Μετά την αναφορά της κας Γογγάκη στην αρχαία καταγωγή των αλτικών αγωνισμάτων ακολούθησε ενδεικτική βράβευση διακεκριμένων Αθλητών αλτικών αγωνισμάτων, λόγω των ανειλημμένων υποχρεώσεων που έχουν οι αθλητές ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Πριν τη βράβευση των αθλητών τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Δρομέα που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια του Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, τον περασμένο Απρίλιο.

Τον χρυσό Ολυμπιονίκη του Στίβου στο άλμα εις μήκος των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας Κώστα Τσικλητήρα, τίμησε πρώτο η Οργάνωση,  με τον αντιδήμαρχο του Δήμου Πύλου κ. Ανδρέα Τσεκούρα να παραλαμβάνει την τιμητική πλακέτα από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διον. Σταμενίτη.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη δημιουργηθεί επί του Μονοπατιού της Εκεχειρίας, πριν το χωριό Σόπι του Δήμου Πύργου, χώρος αναψυχής με καθιστικό, πηγή, παρατέρι φυτεύσεων κλπ. προς τιμήν του Κώστα Τσικλητήρα.

Ακολούθησε η βράβευση του αείμνηστου Γρηγόρη Λαμπράκη βαλκανιονίκη του Στίβου, στο άλμα εις μήκος και στο τριπλούν. Την τιμητική πλακέτα παρέλαβε ο γιός του κ. Γρηγόρης Λαμπράκης, από τον Διευθυντή του ΑΣΑΕΔ πλοίαρχο κ. Σπύρο Ανδριόπουλο.

Ο ολυμπιονίκης του Στίβου στο άλμα εις μήκος κ. Κώστας Κουκοδήμος, λόγω απουσίας του στο εξωτερικό, έστειλε χαιρετισμό βίντεο, το οποίο προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Στον χαιρετισμό του ο κ. Κουκοδήμος ευχαρίστησε τους διοργανωτές και επεσήμανε την αξία των Ολυμπιακών αξιών όχι μόνο για τους αθλητές αλλά και για όλη την ανθρωπότητα.

Την Ολυμπιονίκη του Στίβου στο τριπλούν κα Όλγα Βασδέκη τίμησε ο πρόεδρος της ΔΟΑ κ. Ισίδωρος Κούβελος.

Τον Ολυμπιονίκη του Στίβου στο άλμα επί κοντώ κ. Κώστα Φιλιππίδη, τίμησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διον. Σταμενίτης.

Την κα Γεωργία Τσιλιγκίρη, Μεσογειονίκη του Στίβου στο άλμα επί κοντώ, τίμησε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού της Δυτικής Ελλάδος κ. Πάνος Μπράμος.

Τον πρώτο βαλκανιονίκη, που ως προπονητής κατέχει 72 πανελλήνια ρεκόρ κ. Ανδρέα Τσώνη τίμησε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου κα Ντόρα Πάλλη.

Τιμώντας τα 2.800 χρόνια από τον πρώτο Ολυμπιονίκη, τον Κόροιβο, απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό ο νεαρός βαλκανιονίκης δεκαθλητής κ. Παναγιώτης Μάντης, από το χωριό Κόροιβος του Δήμου Πηνειού της Ηλείας.

Η Ιστορικός της Τέχνης & Επιμελήτρια της εικαστικής έκθεσης  κα Αννίτα Πατσουράκη στην ομιλία της τόνισε Η εικαστική έκθεση «Όπου άμιλλα ενταύθα και νίκη εστίν», μεταλαμπαδεύει το αιώνιο φως της Ολυμπιακής φλόγας που θα λάμψει φέτος στην «Πόλη του φωτός»,  με έργα ζωγραφικής εξαίρετων Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και του 20ου αιώνα καθώς και περιηγητών στην Ελλάδα της αντίστοιχης χρονικής περιόδου.

Τα ζωγραφικά έργα προέρχονται από τις Ιδιωτικές Συλλογές των: «Ισίδωρου Κούβελου»- Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, «Ιωάννη και Παναγιώτη Καραλίβανου», «Φώτη Ζάχου», «Μιχαήλ Σκούλλου».

Παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, με ενδεικτική επιλογή της ίδιας θεματολογίας από την εκάστοτε Συλλογή και καταστούν μια περιήγηση ανάμεσα στους σημαντικούς εκπροσώπους στην ιστορία της ελληνικής ζωγραφικής.

Για την ακολουθία του αφιερώματος στην ευγενή άμιλλα επιλέχθηκαν έργα που να απεικονίζουν τα πιο σημαντικά ιερά τοπωνύμια, μνημεία και ναούς που συνειρμικά ταυτίζονται με τη γέννηση και την ανάδειξη του Ολυμπιακού πνεύματος, εκεί όπου το Ολυμπιακό ιδεώδες ένωσε λαούς, επέβαλε την εκεχειρία, διέδωσε ιδανικά, εκεί όπου άνθισαν ιδέες και αξίες διαχρονικές και σημάδεψαν ανά τους αιώνες την παρουσία, την εξέλιξη και το ασυναγώνιστο μεγαλείο του αρχαίου ελληνικού πνεύματος.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η παρουσίαση σε σπάνια δείγματα αρύβαλλων, η ενδεικτική παρουσίαση Συλλογής Νομισμάτων και Μεταλλίων, η Φιλοτελική Συλλογή, η Καπνική Συλλογή και η Φωτογραφική Συλλογή, του Μιχαήλ Σκούλλου.

Οι Συλλέκτες διαφυλάσσουν την εθνική περιουσία της νεότερης ιστορίας του πολιτισμού μας.

Τα Συλλεκτικά ζωγραφικά έργα πλαισιώνονται από σύγχρονες εικαστικές δημιουργίες γλυπτικής, μικρογλυπτικής, ψηφιδωτού και  κοσμήματος που ενώνονται σε έκφραση συλλογικότητας  και σε εικαστικό διάλογο ανάμεσα στο αρχαίο, κλασσικό πνεύμα και την επίκαιρη δημιουργική άποψη, με διάθεση διαχρονικότητας ύψιστων αξιών.

Οι 25  καλλιτέχνες που μας τιμούν με συμμετοχή τους είναι οι:  Απέργη Χάρις, Βορδώνη Εριέττα, Γκούμας Χαράλαμπος,Γουλανδρή Όλγα, Έξαρχος Νίκος, Καλακαλλάς Ανδρέας, Κονδύλη Ιριάνα, Κοντούλης Σπύρος, Κώστας Δημήτρης, Λαγός Γρηγόρης, Μήτσου Βαγγέλης, Παλάσκα Αλεξάνδρα, Παναγιωτίδης Άγγελος, Παναγιωτόπουλος Στέλιος, Παπαλάμπρου Αλέξανδρος, Παπουτσίδης Νίκος – Γιώργος, Πατσόγλου Αριστείδης, Πρέσσας Χάρης, Ρήνας Βαγγέλης, Ρούσσης Γιώργος, Σουβατζόγλου Γιάννης, Σουβατζόγλου Στέφανος, Σταματόπουλος Γιώργος, Σχορετσανίτη Ράνια, Ταζεδάκη Καίτη.

Καλλιτεχνικά δημιουργήματα αποδόθηκαν ειδικά και εντεταλμένα για την αφιερωματική θεματική πρόταση στην ιδέα της ευγενούς άμιλλας,  για τα τιμώμενα αλτικά αγωνίσματα και επίσης, προς τιμήν της Γαλλίας τη χώρα που φιλοξενεί μετά από εκατό χρόνια ξανά τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 ώστε να μεταφέρουν μηνύματα σύμπνοιας, συναδέλφωσης, υγιούς συναγωνισμού».

Ακολούθησε η βράβευση των Συλλεκτών της εικαστικής έκθεσης.

Τον κ. Ιωάννη Καραλίβανο παρέδωσε την τιμητική πλακέτα ο κ. Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος. Τον κ. Φώτη Ζάχο ο κ. Διονύσης Καλαματιανός και τη σύζυγο του Μιχαήλ Σκούλλου κα Μαρίνα Σκούλλου ο Ολυμπιονίκης κ. Πέτρος Ζαχαρόπουλος

Διάρκεια Έκθεσης: Τρίτη 14 Μαΐου έως και Πέμπτη 16 Μαΐου 2024. Ωράριο: 9.00 έως 19.00.

Η Βράβευση των επίσημων Υποστηρικτών των εκδηλώσεων της Συμπολιτείας Ολυμπίας έγινε από την Πρόεδρο της ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΑΜΚΕ κα Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη, η οποία τους ευχαρίστησε θερμά για τη χορηγική τους υποστήριξη:

AVANCE Car Rental παρέστη και τιμήθηκε η κα Μαρίσα Δρόλαπα Sales and Marketing Manager της εταιρείας

Λουξ και νερά Δίρφυς παρέστη και τιμήθηκε ο κ. Πλάτων Μαρλαφέκας

Karavias Art Insurance παρέστη και τιμήθηκε ο κ. Γιώργος Καραβίας, CEO της Karavias Underwriting Agency A.E.

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος παρέστη ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Πάνος Μπράμος και η κυρία Διονυσία Μπριντζίκη του Κτήματος ΜΠΡΙΝΤΖΙΚΗ.

Τιμητικές, ειδικές Βραβεύσεις στους εικαστικούς: Απέργη Χάρις και Παναγιωτίδης Άγγελος.

Η κα Απέργη σχεδίασε το μετάλλιο και την αναμνηστική πλακέτα που δόθηκε εφέτος στους συμμετέχοντες στον «Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας» και το αναμνηστικό μετάλλιο που δόθηκε εφέτος στους τιμηθέντες στην εκδήλωση. Την τιμητική πλακέτα η κα Απέργη παρέλαβε από τον Βουλευτή Ηλείας κ. Διονύση Καλαματιανό.

Τέλος ο κ. Παναγιωτίδης έχει δημιουργήσει το γλυπτό δέντρο της ελιάς,  το οποίο από το 2019 κοσμεί την είσοδο των γραφείων της ΔΟΕ στη Λωζάνη και παρέλαβε την τιμητική πλακέτα από τον Γραμματέα Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της ΝΔ κ. Χρήστο Σούλη.

 

Ο Συντονισμός και η Παρουσίαση της εκδήλωσης έγινε από τη δημοσιογράφο κα Εύα Περώνα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν: Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύσης Σταμενίτης, η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κα Σοφία Βούλτεψη, ο η πρ. υπουργός και Βουλευτής κα Ντόρα Μπακογιάννη, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Διονύσης Καλαματιανός και του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κατρίνης, ο πρόεδρος της ΔΟΑ κ. Ισίδωρος Κούβελος, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας κ. Πάνος Μπράμος, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας πλοίαρχος κ. Σπύρος Ανδριόοπουλος, οι πρ. βουλευτές και υπουργοί κ.κ. Σπήλιος Λιβανός και Γιώργος Κοντογιάννης, ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ κ. Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, ο Γραμματέας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της ΝΔ κ. Χρήστος Σούλης, ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής κ. Γρηγόρης Λαμπράκης, η κα Ντόρα Πάλλη, η κα Βούλα Ζυγούρη, ο αντιδήμαρχος Πύλου κ. Ανδρέας Τσεκούρας, οι ολυμπιονίκες Πέτρος Γαλακτόπουλος, Όλγα Βασδέκη, Κώστας Φιλιππίδης, Γιώργος Τζελίλη, η παγκοσμιονίκης κα Μαρία Χριστοφορίδη, η μεσογειονίκης κα Γεωργία Τσιλιγκίρη, ο κάτοχος περισσότερων από 150 παγκόσμια ρεκόρ κ. Γιάννης Κούρος, η βαλκανιονίκης κα Αργυρούλα Γιαννικάκη, ο κ. Ανδρέας Τσώνης, η πρώτη Ελληνίδα Μαραθωνοδρόμος Γεωργία (Ζωζώ) Χριστοδούλου, η κα Κατερίνα Τζήκα μέλος της Επιτροπής Αθλητισμός και Γυναίκα της ΕΟΕ, η κα Χριστίνα Γαλανοπούλου, η κα Τίνα Κανάκη, η κα Νεκταρία Κωνσταντίνου από την Ομοσπονδία Μοντέρνου Πεντάθλου, ο εγγονός του πρώτου Μαραθωνοδρόμου Χάρη Βασιλάκου κ. Χ. Βασιλάκος, πρόεδροι συλλόγων κλπ.

Όλες οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας ΑΜΚΕ, συνδιοργανώνονται με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τους Δήμους Ήλιδας, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (Α.Σ.Α.Ε.Δ.), συνεργαζόμενο φορέα υποστήριξης το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, με την υποστήριξη του #BE ACTIVE, τελούν υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τουρισμού, του Παγκόσμιου Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού (CISM), της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (Δ.Ο.Α.), του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΕΘΝ.Ο.Α.), της Ένωσης Συμμετασχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες (Ε.Σ.Ο.Α.), του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών (Σ.Ε.Ο.), τεχνική υποστήριξη το Πολεμικό Μουσείο, χορηγούς επικοινωνίας την ΕΡΤ, ΕΡΤ3, ΕΡΑ ΣΠΟΡ 101.8, ΕΡΤ ΠΥΡΓΟΥ, ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, τον ΠΣΑΤ, Running News.gr, OVI, apopseis.gr, Greekteachers, εθελοντική υποστήριξη Ε.Ε.Σ. Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Περιφερειακού Τμήματος Αμαλιάδας, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων - Πρόσκοποι Ηλιούπολης, Ε.Ο.ΠΥ.Δ. Βραχναίικων, RUN AMALIADA κ.α.

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ: Λουξ, Εμφιαλωμένο νερό δίρφυς, AVANCE car rental, BEFON, ΑΜΚΕ ΑΙΓΕΑΣ, KARAVIAS ART INSURANCE.  ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ: DOLE, KTIMA BRINTZIKI, Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, Καλομοίρης ΗΛΒΙΓΑΛ. επιστροφή