IONION FM - Ειδήσεις Δυτικής Ελλάδας
 
 
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΕΝΗ
ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
ΕΕ 2018/334

Διεθνής Ημέρα κατά του Θορύβου - Να προστατευτεί το δικαίωμα ΟΛΩΝ στον ύπνο και την καθημερινή ηρεμία ΤΩΡΑ!
23.04.24


Η 24η Απριλίου, είναι η Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Θόρυβο και το ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ ζητά να προστατευτεί το δικαίωμα ΟΛΩΝ στον ύπνο και την καθημερινή ηρεμία ΤΩΡΑ!

Όπως δήλωσε στο δημοσιογράφο Δημήτρη Κολόκα ο εκπαιδευτικός και μέλος της ΟΙΚΙΠΑ Γιώργος Κανέλλης, οι οργανώσεις και οι πολίτες που στηρίζουμε το εθελοντικό μας «ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ», θεωρούμε ότι η Διεθνής αυτή Ημέρα μας δίνει την ευκαιρία να θυμίσουμε τα προβλήματα υγείας που προκαλεί ο θόρυβος, τα ελλείματα πολιτικής, αλλά κυρίως και πάνω απ’ όλα, ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ των διατάξεων που ισχύουν με στόχο να μας προστατέψουν από αυτήν τη σοβαρή πηγή κινδύνων για την υγεία μας, αλλά δεν το καταφέρνουν.

Όπως είπε, σύμφωνα με έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας «Burden of disease from environmental noise: Quantification of healthy life years lost in Europe», η ηχορύπανση έρχεται δεύτερη (μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση) στην κατάταξη των περιβαλλοντικών κινδύνων για την υγεία. Πλην όμως, πραγματικές ελλείψεις αλλά και συχνά προσχηματικές στάσεις των υπηρεσιών (αστυνομικές, υγείας, Δήμων) που αποστολή έχουν τον έλεγχο, με ή χωρίς καταγγελίες, των πηγών ηχορύπανσης, έχουν οδηγήσει και συνεχίζουν να οδηγούν συμπολίτες μας που την υφίστανται, σε σοβαρή υποβάθμιση της καθημερινής τους ζωής, διατάραξη του δικαιώματός τους σε κανονικό ύπνο και κάποιες φορές σε ΑΠΟΓΝΩΣΗ.

Σημείωσε πως με την ευκαιρία της φετινής Διεθνούς Ημέρας Ευαισθητοποίησης για το Θόρυβο οι οργανώσεις μέλη του Δικτύου μας και οι πολίτες που το υποστηρίζουν ζητούμε να αποτελέσει αυτή ΑΦΕΤΗΡΙΑ ενός προγράμματος ελέγχων των δύο κυριότερων πηγών ηχορύπανσης, αυτής από Μονάδες του κλάδου της Εστίασης ανοικτών και κλειστών χώρων και εκείνης που προέρχεται από τις εκτός νόμιμων προδιαγραφών εξατμίσεις οχημάτων, ιδίως μοτοσυκλετών. Ιδιαίτερα τώρα, εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου κατά την οποία εντείνονται και στην οποία, ουσιαστικά, έχουμε ήδη εισέλθει. Ζητούμε οι έλεγχοι αυτοί να μην έχουν τη μορφή «μια κι έξω», που μόνο σε εντυπώσεις αποδίδει, αλλά να είναι ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΙ, τόσο ΤΥΧΑΙΟΙ όσο και ΤΑΚΤΙΚΟΙ σε προγραμματισμένες ημερομηνίες.

Σημείωσε επίσης την ηχορύπανση από τις καμπάνες των εκκλησιών κατά τις Κυριακές που ξεκουράζονται οι πολίτες, αλλά πολύ περισσότερο την ένταση των μεγαφώνων που έχουν τοποθετήσει εξωτερικά των εκκλησιών, που δημιουργούν έντονο πρόβλημα στους περιοίκους.

Το ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ ζητά, οι αρχές να αξιοποιήσουν το πλήθος καταγγελιών που έχουν, από πολίτες που υποφέρουν από επίμονες πηγές θορύβου, για τα «τεχνάσματα» τα οποία μετέρχονται οι ηχορυπαίνοντες, ώστε να παρακάμπτουν τους ελέγχους και να συνεχίζουν την παράνομη πρόκληση θορύβου, ώστε επιτέλους να υπάρξει ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ. Να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση του θορύβου στους πεζοδρόμους, που απειλεί να τους κάνει τόπους μη-κατοικίας. Να τελειώνουν τα προσχήματα!  

Το ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΧΟΡΡΥΠΑΝΣΗ αποτελείται από:

την ΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

την ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΗΧΟΡΡΥΠΑΝΣΗΣ

την ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ

την ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΤΡΑΣ (ΟΙΚΙΠΑ)

τους ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

την ΦΙΛΟΖΩεπιστροφή