IONION FM - Ειδήσεις Δυτικής Ελλάδας
 
 
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΕΝΗ
ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
ΕΕ 2018/334

Παν. Μπράμος, Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού: Σε αυτό το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας, η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας είναι παρούσα συμβολικά και ουσιαστικά
10.04.24


Στα πλαίσια για την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υποστηρίζει μια σειρά εκδηλώσεων αρχής γενομένης ήδη από χθες 9 Απριλίου, που είχαμε την πρώτη από αυτές.

Όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Παναγιώτης Μπράμος στο δημοσιογράφο Δημήτρη Κολόκα, χθες 9 Απριλίου, η ΑΜΚΕ World Human Forum σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, υλοποιεί το έργο “Eden”. Στο μοναδικό τοπίο του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας, τρεις καταξιωμένες παιδικές χορωδίες - γαλλική, ελληνική και προσφυγική - θα τραγουδήσουν μαζί με την κορυφαία ερμηνεύτρια, Αμερικανίδα σοπράνο DiDonato. Η δράση θα γυριστεί σε ταινία για πρώτη φορά και στο φινάλε θα περιλαμβάνει τον Ολυμπιακό Ύμνο τραγουδημένο στα ελληνικά, γαλλικά και αγγλικά, ενισχύοντας το παγκόσμιο και αρμονικό μήνυμα του έργου και διαδίδοντας το μήνυμα των Ολυμπιακών Αγώνων σε ένα παγκόσμιο ακροατήριο. Το έργο “Eden” έχει ως στόχο να συμβάλλει στη συλλογική προσπάθεια για την περιβαλλοντική αναγέννηση, τη διατήρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας μέσω της πολιτιστικής ενσωμάτωσης και την ανάπτυξη της αρμονίας όχι μόνο με τους συνανθρώπους μας αλλά και με τον εαυτό μας και τη φύση.

Επίσης στο πλαίσιο της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, διοργανώνουν συναυλία την Παρασκευή 12 Απριλίου 2024 στην Αρχαία Ολυμπία με την κορυφαία μουσικό-συνθέτη, Ευανθία Ρεμπούτσικα, η οποία με το μαγικό βιολί της θα παρουσιάσει μια σειρά έργων της μπροστά από το Δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας, με μια πλειάδα εξαίρετων μουσικών. Η εκδήλωση αρχίζει στις 20:30 και φυσικά η είσοδος είναι ελεύθερη

Ακολουθεί η εκδήλωση «Γνωρίζοντας τα Ολυμπιακά Αθλήματα - Ολυμπιακή Εβδομάδα - Αφή Ολυμπιακής Φλόγας» όπου δυο Ολυμπιονίκες θα φτάσουν τις επόμενες ημέρες στην Ηλεία και θα επισκεφθούν σχολεία της περιοχής. Ειδικότερα στις 15 Απριλίου, θα διατεθεί χρόνος «Ολυμπιακή ώρα», στη διάρκεια της οποίας θα δοθεί η δυνατότητα παρουσίασης των αθλημάτων και συζήτησης των μαθητών με τους Ολυμπιονίκες, ενώ θα διανεμηθούν ενημερωτικά φυλλάδια σχετικά με την ιστορία της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και των ολυμπιακών αθλημάτων.

Στις 14-15 Απριλίου η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει στον 9ο Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Πρόκειται για μια ημιορεινή διαδρομή 50 χλμ., μη αγωνιστικού χαρακτήρα, με παράλληλους αγώνες μικρότερων αποστάσεων για παιδιά. Το «Μονοπάτι της Εκεχειρίας» είναι η διαδρομή που οδηγεί από την Αρχαία Ήλιδα στην Αρχαία Ολυμπία, όπου οι σύγχρονοι κάτοικοι, απόγονοι των αρχαίων Ηλείων, υποδέχονται τους δρομείς με δροσερό νερό, με παραδοσιακά προϊόντα, φρούτα, σταφίδες, γαλακτοκομικά, χυμούς, ξηρούς καρπούς, προϊόντα της Ηλειακής γης, τα οποία προσφέρονται απλόχερα στους σύγχρονους κήρυκες της Εκεχειρίας.

Ακόμα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει στην υπογραφή της Διακήρυξη της Σύγχρονης Εκεχειρίας, όπως γινόταν και στην Αρχαιότητα κατά τη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα γίνει στις 15 Απριλίου 2024, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας.

Τέλος, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει την παραγωγή συλλεκτικής έκδοσης για την ιστορία της Ολυμπίας και των Ολυμπιακών Αγώνων από την πρώτη διοργάνωση το 776 π.Χ. έως σήμερα που στηρίζεται σε πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό. Η συλλεκτική έκδοση θα διανεμηθεί δωρεάν την ημέρα της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Όπως είπε ο κ. Μπράμος,   «Σε αυτό το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας, η Δυτική Ελλάδα είναι παρούσα συμβολικά και ουσιαστικά, αφού με εκκίνηση από την Αρχαία Ολυμπία  την πρώτη μέρα, η Φλόγα θα περάσει από την Αμαλιάδα, την Αρχαία Ήλιδα, την Ανδραβίδα, τη Γαστούνη, τον Πύργο και τη Ζαχάρω, ενώ την δέκατη μέρα θα βρεθεί και πάλι στη Δυτική Ελλάδα για να διέλθει από το Μεσολόγγι, τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, την Πάτρα και την Οικία του Κωστή Παλαμά, αλλά και το Πανεπιστήμιο Πατρών»επιστροφή