IONION FM - Ειδήσεις Δυτικής Ελλάδας
 
 
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΕΝΗ
ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
ΕΕ 2018/334

Καίριο πλήγμα στη σταφίδα από τη ΣΚΟΣ.... κατέστρεψε το μοναδικό φυτώριο γενετικού υλικού!
15.03.24


Παρέμβαση στο IONION FM έκανε ο πρόεδρος του ΔΣ του Ομίλου Φίλων Σταφίδας Ηλίας Ανδριόπουλος για να εκφράσει την έκπληξη αλλά και την οδύνη του για την καταστροφή του μοναδικού φυτωρίου γενετικού υλικού της Κορινθιακής Σταφίδας, έκτασης περίπου 60 στρεμμάτων, που αποτελούσε τμήμα του ευρύτερου κτήματος "Καρανικολού" στο Κορακοχώρι. Όπως είπε Σύμφωνα με διάφορες φήμες η καταστροφή αυτή έγινε με σκοπό την εκμετάλλευση των χωραφιών για ..... την φύτευση ακτινιδίων ή εγκατάσταση φωτοβολταϊκών!  Στο φυτώριο στο Κορακοχώρι καλλιεργούταν οι 12 κλώνοι σταφίδας (Ζακύνθου, Βοστίτσας, Κεφαλονιάς, Ηλείας, Μεσσηνίας κ.ά) καθώς και οι 22 ποικιλίες αμπέλου που καλλιεργούνται στην Ηλεία.

Ο κ. Ανδριόπουλος είπε πως επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΣΚΟΣ κ. Σωτηρόπουλο, ο οποίος του ανέφερε πως οι άνθρωποι που διοικούν την ΣΚΟΣ έδωσαν εντολή να ξεριζωθεί το φυτώριο, με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί το πολύτιμο και μοναδικό αυτό γενετικό υλικό. Η ζημιά που έγινε στην Ηλεία και όχι μόνο, είναι ανυπολόγιστη. Αν δηλαδή μελλοντικά ζητηθεί να αυξηθεί η παραγωγή δεν θα υπάρχει η δυνατότητα αναπαραγωγής νέων φυτών.

Ο κ. Ανδριόπουλος για να κάνει αντιληπτή την σοβαρότητα της εγκληματικής αυτής ενέργειας, μας ανέφερε μερικά ιστορικά στοιχεία:

Από της αρχές του 20ου αιώνα λόγω του σταφιδικού ζητήματος δημιουργήθηκε ο Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός (ΑΣΟ) με κύριο σκοπό την παρέμβαση στην διαμόρφωση της τιμής της κορινθιακής σταφίδας. Με την πάροδο του χρόνου ο ΑΣΟ απέκτησε τεράστια ακίνητη περιουσία όχι μόνο στην Ηλεία που θα αναφερθούμε στα επόμενα, αλλά σε όλους τους σταφιδοπαραγωγικούς νομούς. Οι επιδοτήσεις για την εκρίζωση  της σταφίδας από την τότε ΕΟΚ έφεραν μαρασμό στην καλλιέργεια του προϊόντος με παράλληλη υπολειτουργία του ΑΣΟ, που αναδιαρθρώθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1999 με την ίδρυση της ΣΚΟΣ και μεταφοράς σε αυτήν όλων των περιουσιακών στοιχείων του ΑΣΟ.

Σύμφωνα με το καταστατικό της ΣΚΟΣ και συγκεκριμένα το άρθρο 3 μεταξύ των σκοπών της εταιρίας είναι και:

-Η παραγωγή ή προμήθεια άνοσου πολλαπλασιαστικού υλικού, ήτοι έρριζα ανεμβολίαστα ή εμβολιασμένα αντιφυλλοξηρικά υποκείμενα, καθώς και κληματίδες εμβολιοληψίας από ειδικώς προς τούτο συντηρούμενες φυτείες.

-Η μέριμνα γενικά για την βελτίωση των όρων της καλλιέργειας των σταφιδαμπέλων, με την ελάττωση του κόστους παραγωγής και τη βελτίωση της ποιότητας.

Όπως είπε, θεωρεί ότι αυτή η ενέργεια έχει γίνει σκοπίμως από τα στελέχη της ΣΚΟΣ, ως κληρονόμων του ΑΣΟ, για εκμετάλλευση για αλλότριους του καταστατικού της σκοπούς.

Από τα πεπραγμένα της ΣΚΟΣ, τουλάχιστον στην Ηλεία, δεν έχουμε δει να γίνεται κάτι και η καλλιέργεια είναι σε μαρασμό με χαμηλές τιμές και μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων με αποτέλεσμα σταδιακά να εγκαταλείπεται η καλλιέργεια της.

Στην Ηλεία, επίσης, κανείς (πολίτες, παραγωγοί, δημοτικές και περιφερειακές αρχές) δεν γνωρίζει για την τύχη της περιουσίας του ΑΣΟ που έχει περιέλθει στην ΣΚΟΣ και διοικείται από την Παναιγιάλειο Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών (ΠΕΣ), όπως καταγγέλλει δημοσίως ο δικηγόρος και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου κ. Γιώργος Μπέσκος.

Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες ότι οι οινοδεξαμενές του ΑΣΟ στην Αμαλιάδα δόθηκαν και ανακατασκευάστηκαν σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο. Δεν γνωρίζουμε αν πουλήθηκαν, νοικιάστηκαν και πόσο; Κάτι ανάλογο πάει να γίνει και σε μεγάλο οικόπεδο του ΑΣΟ (ΣΚΟΣ) στην πόλη Γιάλοβα της Μεσσηνίας σε συνεργασία με τον τοπικό δήμο.

Στον Πύργο ο ΑΣΟ είχε αποθήκες-κτήρια και πολλά οικόπεδα, όπως αυτό που είναι το Ινστιτούτο του ΑΣΟ, ένα στολίδι στην είσοδο του Πύργου κοντά στο Εθνικό Στάδιο, καθώς και το κτήμα Καρανικολού 250 περίπου στρεμμάτων στο Κορακοχώρι εντός του οποίου σε έκταση 60 περίπου στρεμμάτων ήταν και ο αμπελώνας των κλώνων της Κορινθιακής Σταφίδας, οι 22 ποικιλίες αμπέλου που καλλιεργούνται στην Ηλεία καθώς και το φυτώριο με τα υποκείμενα,. Επί εποχής ΑΣΟ γινόντουσαν έρευνες για την παραγωγή και συντήρηση γενετικού υλικού, υλικού ανθεκτικού στη φυλλοξήρα, πιο παραγωγικού και με περισσότερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Ανδριόπουλος κατέληξε πως ο Όμιλος Φίλων Σταφίδας επιφυλάσσεται και με την συνεργασία Δικηγόρων να καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου και να ζητηθεί αφενός μεν η επανασύσταση του φυτωρίου με όλους τους κλώνους της σταφίδας και τις 22 ποικιλίες αμπέλου, όπως έχει καταστατική υποχρέωση η ΣΚΟΣ, και αφετέρου ο δημόσιος έλεγχος των πεπραγμένων της ΣΚΟΣ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.επιστροφή