Ο Ωρίων προσκαλεί το κοινό αυτή την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου και ώρα 20:00 σε βραδιά με τίτλο «Κομήτες: Οι επισκέπτες του Ηλιακού Συστήματος» και ομιλητή τον κ. Κοσμά Γαζέα, Αστροφυσικό στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Περίληψη ομιλίας:
Καθημερινά η Γη βομβαρδίζεται από τόνους μικρο-μετεωριτών, σκόνης και πάγου εξωγήινης προέλευσης, ενώ υπάρχουν εκατομμύρια μικρά και μεγάλα παγόβουνα που κινούνται σχεδόν χαοτικά σε μια ακτίνα ενός έτους φωτός μακριά από τον Ήλιο. Αυτά τα σώματα είναι ψήγματα της πρωταρχικής ύλης που δημιούργησε το Ηλιακό μας. Όταν κάποιο από αυτά κινηθεί προς τον Ήλιο αρχίζει να θερμαίνεται, με αποτέλεσμα τη βαθμιαία εξάχνωση του υλικού από το οποίο αποτελείται. Η δημιουργία μιας ουράς ύλης που ακολουθεί το παγωμένο αυτό σώμα δίνει τη χαρακτηριστική και γνωστή σε όλους μας όψη ενός κομήτη.
Facebook event: https://www.facebook.com/events/289645177387953
Χώρος διεξαγωγής είναι η αίθουσα 026 που βρίσκεται στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Επισημαίνουμε πως λόγω του προσωρινού κλεισίματος της εισόδου από τον κυκλικό κόμβο του Πανεπιστημίου που εξυπηρετεί το Τμήμα Γεωλογίας, για να έρθετε με αυτοκίνητο πρέπει να μπείτε από την κεντρική είσοδο του Πανεπιστημίου (όπου είναι το φυλάκιο), να στρίψετε αριστερά στο φανάρι της Πρυτανείας προς την οδό Καζαντζάκη και μετά πάλι αριστερά στην οδό Υπατίας. Το κτήριο Γεωλογίας είναι το τελευταίο μεγάλο κτήριο που θα συναντήσετε πριν το τέλος του δρόμου (δείτε συνημμένο χάρτη).
Στίγμα Τμήματος Γεωλογίας: https://maps.app.goo.gl/CbGZQqihmhgnFd65A (προσοχή το google δεν κάνει πάντα σωστή δρομολόγηση).
Αναλυτικό βιογραφικά ομιλητή
Ο Δρ. Κοσμάς Γαζέας κατάγεται από την Καστοριά. Σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και πήρε το μεταπτυχιακό και διδακτορικό του δίπλωμα στην Παρατηρησιακή Αστροφυσική από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Η μεταδιδακτορική του έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA) στις ΗΠΑ, όπου εργάστηκε με εικόνες του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble (NASA). Στη συνέχεια εργάστηκε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency, ESA) στην Ολλανδία, με ειδικότητα στη διαστημική οπτική και τεχνολογία. Παράλληλα με την ερευνητική του δραστηριότητα, η αγάπη του για το διάστημα τον οδήγησε να λάβει μέρος και στη διαδικασία επιλογής αστροναυτών της ESA το 2008. Κατάφερε να φτάσει σε τελικό στάδιο επιλογής, αφού κρίθηκε ως ένας από τους επικρατέστερους υποψηφίους. Σήμερα ο Δρ. Γαζέας διδάσκει Αστροφυσική στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ. Το εκπαιδευτικό και ερευνητικό του έργο εστιάζεται στην αστρονομική παρατήρηση διπλών εκλειπτικών αστέρων, υπερκαινοφανών, blazar, μελανών οπών και άλλων εξωτικών αντικειμένων στο σύμπαν, καθώς παράλληλα ασχολείται με την αστεροσεισμολογία, τη διαστημική τεχνολογία, την οπτική και την αστρονομική οργανολογία. Το 2023 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση ονόμασε τον αστεροειδή “30278 Gazeas” (2000 HN56) προς τιμή του, αναγνωρίζοντας διεθνώς την ερευνητική και εκπαιδευτική δραστηριότητα στον χώρο της Αστροφυσικής και της μελέτης του Ηλιακού Συστήματος.
Οι διαλέξεις είναι ανοιχτές και ελεύθερες για όλο το κοινό όπως και όλες οι εκδηλώσεις του συλλόγου.
Με τιμή,
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αστρονομικής Εταιρείας Πάτρας «Ωρίων»
https://www.orionas.gr