Για μια παιδεία που θα διαμορφώνει παιδιά που θα γίνουν πολίτες κι όχι καταναλωτές-υποτακτικοί, μίλησε σήμερα στην Πρωινή Περίπολο και στο IONION FM ο εκπαιδευτικός Ηλίας Παπαχατζής, κάτι το οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με ριζική αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος, το οποίο τείνει να προωθεί νοοτροπίες ιδιωτικών κριτηρίων, δηλαδή της αγοράς και της ζήτησης. Σύμφωνα με τον κ. Παπαχατζή, πολύ πριν από την κρίση, η σχολική χρονιά ξεκινούσε με ελλείψεις καθηγητών, με μειωμένες ώρες μαθημάτων, ελλείψεις βιβλίων, οργανωτικές δυσκολίες όσον αφορά την υπερμεγέθη ύλη διδασκαλίας, τις πολυπληθείς τάξεις και κυρίως τα προσωπικά προβλήματα στους ίδιους τους δασκάλους και καθηγητές, που υποχρεώνονται να είναι με μια βαλίτσα στο χέρι, απανταχού της Ελλάδας, κάθε χρόνο και με κατώτατο μισθό τα 737 ευρώ.
Όταν ένας εκπαιδευτικός μονιμοποιείται, κάνει όνειρα, ανέφερε ο δημοσιογράφος, ενώ ως αναπληρωτής, είναι διαρκώς υπ’ ατμόν και ουσιαστικά διαλύεται η οικογένειά του, ενώ ο κ. Παπαχατζής συμπλήρωσε ως επί το πλείστον ότι και τα σχολεία διαλύονται, καθότι ο αναπληρωτής βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και δεν δύναται σε τέτοιες συνθήκες να λειτουργήσει φυσιολογικά.
Η κεντρική εξουσία δεν ενδιαφέρεται για την δημόσια εκπαίδευση, διαφορετικά θα όριζε ψυχολόγους στα σχολεία και δη μόνιμους, λόγω προβλημάτων των παιδιών, αλλά και προβλημάτων των ίδιων καθηγητών ύστερα από το «λοκ ντάουν». Τις επόμενες μέρες, για το λόγο αυτό, θα υπάρξουν κινητοποιήσεις πανεκπαιδευτικές, αλλά χρειάζεται συμμετοχή και συλλόγων και γονέων ώστε να υπάρξουν ισχυρότερα αποτελέσματα.