IONION FM - Ειδήσεις Δυτικής Ελλάδας
 
 
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΕΝΗ
ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
ΕΕ 2018/334

Ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ»
14.07.23


Ο υφυπουργός Οικονομικών, κος Χάρης Θεοχάρης, στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τη δημοσιογράφο Στέλλα Γκαντώνα

Αναφορικά με τις εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Είναι εκπτώσεις οι οποίες είναι απαραίτητες. Βλέπουμε κάποιες περιπτώσεις που είναι και πολύ ψηλές, έχουμε ποσοστά που ξεπερνάνε και το 50% σε κάποιες λίγες ίσως περιπτώσεις. Το ζήτημα είναι να ενταθούν και οι αντίστοιχοι έλεγχοι, φυσικά είναι καλό που γίνονται αυτά σε συνεργασία και συνεννόηση με την κυβέρνηση και εν πάση περιπτώσει και για λόγους ανταγωνισμού δεν πρέπει να είναι οριζόντια αλλά πρέπει να αφήσουμε τον ανταγωνισμό να λειτουργήσει από τη μια μεριά. Και από την άλλη θα πρέπει να σιγουρέψουμε όχι μόνο σε αυτό τον τομέα αλλά σε όλους τους τομείς ότι καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις στην ενέργεια, στα καύσιμα μειώνονται αυτή η μείωση περνάει και σε κάθε έλληνα και ελληνίδα πολίτη.

Για το market pass

Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Έχουμε μια τρίμηνη παράταση που πρακτικά με την πληρωμή στο τέλος του Οκτωβρίου ο κόσμος μέχρι τέλος του έτους θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα χρήματα. Οι αιτήσεις θα ανοίξουν αργότερα δηλαδή αυτό που κάνουμε είναι ότι δεχόμαστε εκ προοιμίου πως όποιος έκανε αίτηση στην πρώτη φάση του market pass  θα θεωρηθεί ότι κάνει και τώρα. Συνεπώς  θα εξεταστεί η αίτησή του για να δούμε αν το δικαιούται ή όχι και αυτή τη χρονιά, και  έτσι όταν το σύστημα θα είναι έτοιμο να ανοίξει θα χρειαστεί να μπει ένα 10%  περίπου των συμπολιτών μας οι οποίοι δεν είχαν κάνει αίτηση στην αρχή και τώρα ενδεχομένως τα νέα εισοδήματά τους τους επιτρέπουν να κάνουν αίτηση.

Ερωτηθείς πότε πιστεύει ότι θα είναι έτοιμο το σύστημα να δεχτεί αιτήσεις

Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ:  Αυτό θα εξαρτηθεί από τεχνικούς λόγους, θα θέλαμε ακόμα και προς το τέλος Αυγούστου αν υπάρχει ετοιμότητα να την ανοίξουμε. Δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος δέκα μέρες ίσως να είναι αρκετές γιατί δεν χρειάζεται να μπούνε όλοι στην εφαρμογή αυτή. 

Αναφορικά με το τέλος επιτηδεύματος

Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Και το τέλος επιτηδεύματος και τα τεκμήρια έχουμε δηλώσει προεκλογικά ότι θα εξαρτηθούν από την πρόοδό μας από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Αυτά τα δύο πάνε χέρι με χέρι. θα είναι το έμπρακτο μέρισμα προς τους φορολογούμενους ότι η επιτυχία όλων γιατί θα είναι επιτυχία των πολιτών αν όλοι μας κάνουμε μια στροφή στη νόμιμη οικονομία αυτή θα γυρίσει πίσω στους φορολογούμενους. Έχουμε δηλώσει ότι θα είναι σε στάδια 20-30 κλπ  μέχρι το τέλος της τετραετίας να καταργηθεί...

Ερωτηθείς πως μπορεί να ανακτηθεί το 50% ποσοστό της φοροδιαφυγής

Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Πρώτα από όλα πρέπει να πούμε ότι έχουμε μια πολύ μεγάλη πρόοδο, αν δούμε τις μελέτες της Κομισιόν περίπου το επίπεδο του λεγόμενου Κενού ΦΠΑ υπολογιζόταν μεταξύ 30 και 35% διαχρονικά με κάποια μείωση, τώρα έχουμε φτάσει στο 19,5% με τα τελευταία στοιχεία και εγώ είμαι σίγουρος ότι είναι γύρω στο 15% αυτή τη στιγμή  συνεπώς έχουμε μια σαφή αποκλιμάκωση που αντιστοιχεί στην επιτυχία της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Αυτό εξάλλου  μας το επισημαίνει και η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος και η οποία αναφέρει πως η αύξηση των εσόδων, ιδιαίτερα του ΦΠΑ οφείλεται σε τρία σημεία. Το ένα είναι η πραγματική αύξηση της οικονομίας, το πραγματικό ΑΕΠ, το δεύτερο είναι ο πληθωρισμός και το τρίτο είναι η συνεχής επιτυχία στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Ερωτηθείς αν έχουμε περιθώρια για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ

Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Αυτή τη στιγμή η μείωση του ΦΠΑ δεν βοηθάει, το έχουμε δει στη βιβλιογραφία σε όλες τις χώρες. Η Ισπανία ποσοτικοποίησε το κέρδος που είχε, μείωσε 5 μονάδες το ΦΠΑ στα τρόφιμα και η επίπτωσή του στην ακρίβεια ήταν 0,03%. Καταλαβαίνετε πόσο ελάχιστή είναι, συνεπώς θέλει προσοχή, αυτή τη στιγμή έχουμε ήδη μπει με ένα δρόμο- τέσσερα χρόνια - μείωσης των φόρων, θα έρθει και η ώρα των έμμεσων φόρων, δεν είναι η ώρα αυτή τη στιγμή. Μην ξεχνάτε ότι η χώρα μας έχει μια ιδιαιτερότητα, έχει πάνω από 30 εκατομμύρια τουρίστες σε σχέση με τους 10 εκατομμύρια κατοίκους, αυτοί πληρώνουν έμμεσους φόρους μόνο, ειδικό φόρο κατανάλωσης και ΦΠΑ αυτός ο φόρος πηγαίνει στα ταμεία αντί να τον πληρώνουμε εμείς. Δηλαδή η μείωση του ΦΠΑ θα πληρωθεί δυσανάλογα, αν θέλεις να την αναπληρώσεις πλήρως,  από τον έλληνα πολίτη άρα θέλει πολύ προσοχή όταν κάνουμε τέτοιες αλλαγές.επιστροφή