IONION FM - Ειδήσεις Δυτικής Ελλάδας
 
 
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΕΝΗ
ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
ΕΕ 2018/334

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κος Θοδωρής Σκυλακάκης για την αύξηση του κατώτατου μισθού
15.03.23


Ο  αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κος Θοδωρής Σκυλακάκης,  μίλησε στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Νέα θα έχουμε τις επόμενες μέρες από εκεί και πέρα το ύψος θα είναι νομίζω ικανοποιητικό. Να υπολογίσουμε ότι ευτυχώς υπάρχει μια αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, είχαμε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό το 6,1 αυτό είναι σημαντική εξέλιξη και βλέπω ότι μετά από τις εξελίξεις και με την αμερικανική τράπεζα έχουμε κα μια αποκλιμάκωση των τιμών των καυσίμων διεθνώς.  Έπεσε το πετρέλαιο μετά από αρκετό καιρό κάτω από τα 80$ βαρέλι συνεπώς η αυστηρή πολιτική που ακολουθείτο από τις κεντρικές τράπεζες με κύριο αντικείμενο τον πληθωρισμό τώρα γίνεται λίγο πιο σύνθετο τι πολιτική θα ακολουθούσουν γιατί πρέπει να γίνει από την πλευρά της Αμερικής, η Ευρώπη είναι πολύ λιγότερο εκτεθειμένη,  και η διάσωση των τραπεζών αυτών που έχουν πρόβλημα. 

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Κάναμε σημαντικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού, η Αξιωματική Αντιπολίτευση θυμίζω ότι μίλαγε για πάνω από 800€ όταν ήταν Αξιωματική Αντιπολίτευση το ’14 και τελικά το αντίθετο συνέβη, για το μεγαλύτερο διάστημα που ήταν στην κυβέρνηση δεν υπήρξαν αυξήσεις στον κατώτατο μισθό. Εμείς όταν κάνουμε τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό πρέπει να ξέρουμε ποιους κυρίως επηρεάζουμε, ο κατώτατος μισθός δεν αφορά το σύνολο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, αφορά σε πολύ μεγάλο βαθμό τους εργαζόμενους στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Αναφορικά με την πρόταση της ΓΣΕΕ για τον κατώτατο μισθό

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Η πρόταση της ΓΣΕΕ έχει μια λογική διαπραγμάτευσης και καλά κάνει, αυτή είναι η δική της δουλειά. Οι προτάσεις τις ΓΣΕΒΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων των μικρομεσαίων που κατά κύριο λόγο τους αφορά ο κατώτατος μισθός είναι σημαντικά χαμηλότερες, εμείς πρέπει να ισορροπήσουμε ανάμεσα στα δύο. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση κάνε μια πρόταση με καθαρά εκλογική χροιά η οποία δεν έχει να κάνει με την πραγματικότητα της οικονομίας έχει να κάνει με τις εκλογικές ανάγκες.

Ερωτηθείς αν θα επηρεάσει την οικονομία της χώρας η κατάρρευση της  Silicon Valley Bank

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Δεν βλέπω ένα είδος συστημικής κρίσης τύπου Lehman πρώτον διότι υπάρχει αντίδραση αρκετά δυναμική από την αμερικανική κυβέρνηση και αυτό προλαμβάνει τα πράγματα. Δεύτερον γιατί η συγκεκριμένη τράπεζα η οποία κατέρρευσε είναι μια μεγάλη μεν αλλά μικρή για τα δεδομένα της παγκόσμιας οικονομίας, και τρίτον γιατί μετά την Lehman έχουν υπάρξει στην Ευρώπη ειδικά αρκετά αυστηρότερες διαδικασίες, και σε εμάς όχι μόνο αυστηρότερες διαδικασίες αλλά και μια τεράστια προσπάθεια που κάναμε για να σταθεροποιήσουμε το τραπεζικό μας σύστημα. Όταν παραλάβαμε είχαμε πάνω από 40% κόκκινα δάνεια, τώρα έχουμε πέσει κάτω από 10%, έχουμε πάψει να είμαστε οι χειρότεροι στην Ευρώπη από πλευράς κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών μας και αυτή η ανάκαμψη δεν μας κάνει τον πιο αδύναμο κρίκο. Γιατί ο κίνδυνος πάντα είναι αν είσαι ο πιο αδύναμος κρίκος οι άλλοι να τα καταφέρουν και εσύ, όπως συνέβη το 2010, να την πατήσεις. Προφανώς θα το παρακολουθούμε αλλά η αίσθησή μου είναι ότι δεν υπάρχει κάποια συστημική φούσκα όπως ήταν η φούσκα των ακινήτων στις ΗΠΑ τότε, ούτε και η κίνηση του αμερικανικού χρηματιστηρίου δείχνει να υπάρχει η αίσθηση ότι υπάρχει μια τέτοιου είδους φούσκα. Ως υπουργείο Οικονομικών η δική μας η δουλειά είναι η οικονομία μας να μπορέσει να αντέξει αυτές τις αναταράξεις και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι από πλευράς ταμειακών διαθεσίμων, από πλευράς δημοσιονομικών αποτελεσμάτων και από πλευράς ΑΕΠ έχουμε πετύχει καλύτερους στόχους του αναμενομένου και στα δημοσιονομικά θα έχουμε καλύτερα στοιχεία από αυτά που είχαμε στο προϋπολογισμό.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν νέα μέτρα στήριξης

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Τα μέτρα που λάβαμε τώρα εφαρμόζονται, τώρα έχουμε το market pass, έχουμε προς το τέλος του μήνα το θέμα της προσωπική διαφοράς για τους συνταξιούχους συνεπώς έχουμε λάβει τα μέτρα που θέλουμε. Δεν έχουμε πρόθεση να κάνουμε προεκλογική εκστρατεία με λήψη εκτάκτων μέτρων για λόγους προεκλογικούς. Ο χρόνος πια είναι πολύ μικρός μέχρι τις εκλογές συνεπώς το σωστό είναι τα προγράμματα των κομμάτων να κατατεθούν και να αφορούν το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα. Αυτό είναι το σωστό που πρέπει να γίνει, η κυβέρνηση μετά από αυτό που συνέβησαν  είναι αποφασισμένη να προχωρήσει θεσμικά  και με απόλυτα ορθολογικό τρόπο μέχρι τις εκλογές γιατί αυτό προπαντός μας ζητούν οι πολίτες. Οι πολίτες ζητούν μια καλύτερη διαχείριση και εγώ αισθάνομαι τουλάχιστον ότι στον τομέα της οικονομίας είχαμε αυτή την καλύτερη διαχείριση και δεν σκοπεύουμε να την αλλάξουμε.

Σε ότι αφορά τις επιπτώσεις από την αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Από την ώρα που αυξάνονται τα επιτόκια της ΕΚΤ είναι αναπόφευκτο ότι αυξάνονται και οι δόσεις. Εμείς ωθήσαμε τις τράπεζες για κάποια μέτρα για τους ευάλωτους, έχουμε πάρει σε προηγούμενη φάση, όταν είχαμε τη δυνατότητα, σημαντικά μέτρα ήταν τα προγράμματα Γέφυρα για τους δανειολήπτες. Συνεπώς οι δανειολήπτες βοηθήθηκαν από αυτή την κυβέρνηση σημαντικά στην περίοδο της πανδημίας και ταυτόχρονα έχουμε την υποχρέωση να συνδράμουμε αυτούς που με κάποιο τρόπο είναι πιο ευάλωτοι και το κάνουμε με τα άλλα μέτρα που αφορούν τον πληθωρισμόΔεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε ειδικά το θέμα των επιτοκίων για να λαμβάνουμε μέτρα που να συνδέονται μετά επιτόκια γιατί αυτό δεν ενθαρρύνεται καθόλου από την ΕΚΤ η οποία θεωρεί ότι τα μέτρα που λαμβάνει για τον πληθωρισμό δεν θα έπρεπε να αντισταθμίζονται με μέτρα που να λαμβάνουν οι κεντρικές κυβερνήσεις δημοσιονομικά. Επίσης έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για τα δημοσιονομικά της Ευρώπης γιατί η περίοδος των κρίσεων που θα είμαστε ελεύθεροι τελειώνει και απ’ του χρόνου μπαίνουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα και στη διάρκεια αυτή της διαπραγμάτευσης πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα που τώρα θα διαπραγματευτούμε θα κρατήσουν αρκετά χρόνια και είναι ανάγκη να είμαστε προσεκτικοί σε αυτό.

Για το θέμα των ρυθμίσεων

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Έχουμε εξαγγείλει τη ρύθμιση, έχει υπάρξει η νομοθέτηση και τώρα προετοιμάζονται οι σχετικές πλατφόρμες.

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Η συζήτηση που θα κάνουμε η εκλογική, και προπαντός αυτά που θα εφαρμοστούν από την επόμενη κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην αποτελεσματικότητα λειτουργίας του κράτους και χρησιμοποίησης των δημοσίων πόρων. Η δική μας κυβέρνηση έχει πετύχει μια πολύ σημαντική οικονομική ανάκαμψη, έχουμε μια καλή πορεία της οικονομίας και αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις αυτή η καλή πορεία θα γίνει εξαιρετική αλλά πρέπει να αλλάξουμε και τα κακώς κείμενα σε κομμάτια του κράτους που ακόμα δεν έχουν αλλάξει.  επιστροφή