IONION FM - Ειδήσεις Δυτικής Ελλάδας
 
 
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΕΝΗ
ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
ΕΕ 2018/334

Ο υπουργός Υγείας, κος Θάνος Πλεύρης για το ογκολογικό κέντρο των νοσοκομείων Παίδων
15.03.23


Ο υπουργός Υγείας, κος Θάνος Πλεύρης, μίλησε στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο που μετατρέπει το ογκολογικό κέντρο των  νοσοκομείων Παίδων σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Δεν υπάρχει ιδιωτικοποίηση. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ογκολογική μονάδα η οποία είναι μέσα σε δύο ουσιαστικά παιδιατρικά νοσοκομεία, στο Αγία Σοφία αλλά υποστηρίζεται και από το Αγλαΐα Κυριακού και αυτό το οποίο επιλέγουμε να κάνουμε τώρα είναι αυτό να γίνει ένα αυτόνομο ογκολογικό κέντρο το οποίο θα είναι υπό την πλήρη εποπτεία του δημοσίου και θα ανήκει στον σκληρό πυρήνα του δημοσίου.

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου σημαίνει ότι όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν, δεν τίθεται θέμα καμίας συμμετοχής και αντιθέτως διευρύνονται πλήρως οι υπηρεσίες και σε ανασφάλιστους πολίτες αντίστοιχα οι εργασιακές σχέσεις δεν αλλάζουνε. Δηλαδή όσοι βρίσκονται μέσα γιατροί και νοσηλευτές και επιλέξουν να βρεθούν σε αυτό το νομικό πρόσωπο ειναι με συμβάσεις δημοσίου δικαίου.

Ερωτηθείς γιατί πρέπει να γίνει  νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Παρέχεται μια μεγαλύτερη διοικητική ευελιξία σε αυτές τις δομές ώστε να μπορούνε πέρα από το 100% κρατικής χρηματοδότησης που έχουν να προσελκύουν πόρους, να μπορούν να κάνουν απευθείας συμφωνίες με γιατρούς που μπορεί να βρίσκονται στον ιδιωτικό τομέα ή στο εξωτερικό και να έχουν μια διοικητική αυτοτέλεια στα πρότυπα του Ωνασείου και του Παπαγεωργίου.

ΔΗΜ: Χωρίς ιδιώτες μετόχους;

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Χωρίς ιδιώτες μετόχους, το κράτος είναι μόνο. Εδώ έχουμε 100% δημόσιο, διοίκηση που επιλέγεται από τον υπουργό, όλη η κρατική επιχορήγηση από το κράτος και αυτό έχει μια ευελιξία να μπορεί να προσελκύει ιδιώτες, που δεν έχει αυτή τη δυνατότητα για παράδειγμα ένα νοσοκομείο του ΕΣΥ παρά μόνο περιορισμένα, να κάνει απευθείας συμφωνίες με νοσοκομεία του εξωτερικού, να ανταλλάσσει τεχνογνωσία και με αυτό τον τρόπο να έχει τις καλές πρακτικές του ιδιωτικού τομέα χωρίς να αίρεται καθόλου ο δημόσιος χαρακτήρας.

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Η κα Τρυφωνίδου (πρόεδρος Συλλόγου Φλόγας) μου έχει κάνει μια σειρά από παρατηρήσεις και στο νομοσχέδιο το οποίο αύριο θα έρθει στην ολομέλεια  μπορώ να σας πω ότι πάνω από το 50-60% των παρατηρήσεων αυτών έχουν γίνει αποδεκτές.

ΔΗΜ: Γιατί αντιδρούν τότε;

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Υπάρχει γενικότερα μια συζήτηση που εδώ έχει και ένα ιδεολογικό πρόσημο. Εμείς πιστεύουμε ότι μπορεί να παρέχονται πολύ καλύτερες υπηρεσίες για τους πολίτες όταν έχουμε μορφές νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, εκεί γίνεται μια σπέκουλα ότι κάποιοι χρησιμοποιώντας το ΝΠΙΔ μιλάνε για ιδιωτικοποίηση.   

ΔΗΜ: Δεσμεύεστε ότι δεν θα γίνει ιδιωτικοποίηση του Παίδων

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ:  Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.  Αυτή τη στιγμή το Παπαγεωργίου για παράδειγμα λειτουργεί από το ’93 όσοι μας ακούν θα σας έλεγαν ότι το Παπαγεωργίου έχει μια υποδειγματική λειτουργία. 

Αναφορικά με το μικρό χρονικό διάστημα διαβούλευσης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Ίσα-ίσα αυτό το έχουμε συζητήσει πάνω από ένα εξάμηνο  ως σχέδιο, βγήκε σε διαβούλευση, συζητήσαμε, έχουμε δει τους φορείς. Έμεινε μια εβδομάδα σε διαβούλευση προσέξτε όμως  επειδή έμεινε μια εβδομάδα και έγιναν παρατηρήσεις ενώ ήταν νομοσχέδιο που θα ψηφιζόταν την προηγούμενη Τετάρτη δώσαμε άλλη μια εβδομάδα και σε αυτή την εβδομάδα έχουν γίνει συναντήσεις άρα καλύφθηκε το 14ήμερο που ορίζεται.

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Η δυνατότητα που αποκτά τώρα αυτό το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου είναι η εξής να κάνει με ένα μεγάλο ογκολογικό κέντρο του εξωτερικού μια σύμβαση και να μπορούν να έρχονται γιατροί από το ογκολογικό κέντρο  αυτό να χειρουργούν δωρεάν παιδιά εδώ και να πληρώνονται από τους πόρους του νομικού προσώπου του ιδιωτικού δικαίου. Ή ένας κορυφαίος γιατρός που βρίσκεται οπουδήποτε στον πλανήτη και δεν μπορεί να γίνει γιατρός του ΕΣΥ γιατί δεν θα έρθει ακόμα και αν βγάλουμε πρόσκληση, αυτόν τον γιατρό να τον αναζητήσει, να τον πληρώσει ξεχωριστά με χρήματα που δεν θα επιβαρύνουν τους ασθενείς αλλά με πόρους που θα έχει πέρα από την κρατική χρηματοδότηση και αυτός ο γιατρός να έρθει και να κάνει μια επέμβαση. Αυτές τις δυνατότητες γιατί πρέπει να τις στερούμε από τα νοσοκομεία μας;  Αυτή τη μορφή εμείς θέλουμε να την πάμε σε πάρα πολλά νοσοκομεία που έχουν τέτοιες αναφορές.

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ:  Δεν αλλαζει ο δημόσιος τους χαρακτήρας , ο δημόσιος χαρακτήρας θα άλλαζε αν λέγαμε ότι βάζουμε ιδιώτες μέσα να διοικούν που δεν το κάνουμε, ότι πλέον υπάρχουν συμμετοχές ασθενών που δεν το κάνουμε. Το να πεις όμως ότι δίνω μια ευελιξία στη διοίκηση ώστε πέρα από το 100% της κρατικής χρηματοδότησης να μπορεί να έχει κλινικές δοκιμές φαρμάκων , να έχει πόρους αυτούς του πόρους να τους γυρνάει το λέμε μόνο μέσα στο νομικό πρόσωπο δεν μπορεί δηλαδή να πάει αλλού. Από μια απλή μονάδα να έχεις πια ένα ογκολογικό κέντρο με δική του διοίκηση πιστεύω πως θα είναι προς όφελος.   επιστροφή