IONION FM - Ειδήσεις Δυτικής Ελλάδας
 
 
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΕΝΗ
ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
ΕΕ 2018/334

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης για τους πλειστηριασμούς
23.11.22


Ο  υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κος Άδωνις Γεωργιάδης,  μίλησε στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα

Με αφορμή το θέμα των πλειστηριασμών και την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ 

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Στο θέμα του λαϊκισμού νομίζω ότι χθες ο κ. Τσίπρας, που είναι πρωταθλητής, το τερμάτισε. Δηλαδή ο πρωθυπουργός με νόμο του οποίου δόθηκαν τα δάνεια της κας Κολοβού στα Funds, γιατί η εταιρεία που έκανε τον πλειστηριασμό κατά της κας Κολοβού, το δάνειο και της κας Κολοβού το πήρε με νόμο του κ.Τσίπρα και του κ.Τσακαλώτου.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου ότι επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας λαϊκής οικογένειας

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Όλα αυτά έχουν έρθει σε ευθεία σύγκρουση με τα ΜΑΤ που στέλνανε στο Λαφαζάνη και στην Κωνσταντοπούλου όταν γινόντουσαν πλειστηριασμοί λαϊκής κατοικίας επί ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ θυμάμαι ακόμα και τη διάταξη που περάσανε για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς γιατί πηγαίνανε ο Λαφαζάνης και η Κωνσταντοπούλου και κάνανε φασαρία στους συμβολαιογράφους. Ο νόμος βάσει του οποίου το Fund πήρε το δάνειο της κας Κολοβού είναι νόμος Τσίπρα. Αν η κριτική είναι γιατί δεν καταργήσαμε το νόμο Τσίπρα, μα δεν μπορείς να πάρεις πίσω κάτι που πουλήθηκε. Δεύτερον, στο θέμα των πλειστηριασμών των λαϊκών σπιτιών που έχουμε πολύ μεγάλη ευαισθησία, έχουμε ήδη δράσει ως κυβέρνηση, έχουμε πάρει μέτρα.

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας της λαϊκής οικογένειας, ο πτωχευτικός νόμος ο οποίος κατηγορείται έχει αρκετές πρόνοιες μέσα.

Ερωτηθείς αν πιέζεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια σειρά πλειστηριασμών

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Αντέχουμε στις πιέσεις, έχω πει ότι μαζικοί πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα δεν θα ξαναγίνουν όσο είναι αυτή η κυβέρνηση γιατί μας ενδιαφέρει πολύ αυτό να το προστατέψουμε. Παρά ταύτα οφείλω να εξηγώ πάντα στον κόσμο ότι δεν μπορείς να λύσεις και το πρόβλημα των κόκκινων δανείων αν δεν λυθεί το ζήτημα του παλαιού χρέους διότι αν δεν λυθεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων με την αναδιάρθρωση χρέους–αυτό είναι στην ουσία ο πλειστηριασμός-δεν μπορούν  οι τράπεζες να δώσει νέα δάνεια. Δεν είναι τόσο απλό το ζήτημα αυτό, έχει πολλές διαφορετικές όψεις. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη τη λαϊκή κατοικία την προστατεύει από τους πλειστηριασμούς.

Αναφορικά με το καλάθι του νοικοκυριού

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Είναι απολύτως προφανές ότι το καλάθι λειτουργεί. Δηλαδή ακόμα και οι πιο φανατικοί εναντίον μου άνθρωποι οι οποίοι περίπου με χλεύαζαν την πρώτη εβδομάδα δεν νομίζω πια ότι μπορούν να συνεχίζουν να χλευάζουν. Στα πλαίσια αυτού του πληθωριστικού κύκλου που ζούμε έχουμε τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες που διαρκώς οι αλυσίδες μειώνουν τις τιμές σε μια σειρά προϊόντων και όχι λίγα προϊόντα πια σε πολλά προϊόντα.

Αναφορικά με το γιορτινό καλάθι

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Το καλάθι αυτό φτιάχτηκε μετρώντας τι περίπου περισσότερο αγοράζουν οι καταναλωτές, σκεφτήκαμε ότι αυτές οι κατηγορίες αλλάζουν λίγο στις γιορτές. Θα προσπαθήσουμε να προσαρμόσουμε τις επόμενες μέρες το εορταστικό καλάθι στις εορταστικές συνήθειες των καταναλωτών.

Ερωτηθείς αν είμαστε κοντά σε ένα Food pass

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Όσο η οικονομία υπεραποδίδει και εφόσον αφήνει περίσσευμα τηρώντας τους δημοσιονομικούς στόχους θα βρούμε τρόπο να βοηθάμε τον κόσμο. Η γενική μας τάση είναι ότι οι ευάλωτοι συμπολίτες μας πρέπει να προστατευτούν από αυτή τη λαίλαπα που ζούμε.

ΔΗΜ: Το συγκεκριμένο μέτρο είναι στο τραπέζι;

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Στο τραπέζι είναι κάθε μέτρο που βοηθάει τους ευάλωτους.

Σε ότι αφορά την υπόθεση των παρακολουθήσεων

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Αυτά που γράφτηκαν το Σαββατοκύριακο για το predator που έσωσε την οικογένεια Πιερρακάκη ή για το predator των παρακολουθήσεων του Τσίπρα στο κότερο αγγίζουν τα όρια της κωμωδίας.

Ερωτηθείς αν το θέμα των παρακολουθήσεων δημιουργεί πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:  Δεν αισθάνομαι ότι υπάρχει απολύτως κανένα πολιτικό ζήτημα από αυτή την υπόθεση. Η ελληνική Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της, έχουμε στείλει τα πάντα στη Δικαιοσύνη, η Βουλή έκανε τη δικιά της θα αφήσουμε τους θεσμούς να λειτουργήσουν. Δεν θα καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα ο Βαξεβάνης ούτε ο κ. Ματζουράνης ούτε κανένας άλλος. Οι θεσμοί θα λειτουργήσουν και οι θεσμοί που θα λειτουργήσουν θα καταλήξουν σε συμπέρασμα όλα όπως πρέπει με διαφάνεια. Πολιτικό ζήτημα δεν υφίσταται.

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να παρουσιαστούν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Αυτά είναι ζητήματα που τα αποφασίζει η Βουλή. Η Βουλή έχει επιτροπες έχει μέλη που συμμετέχουν θα τα συζητήσουν και θα βγάλουν απόφαση.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας    

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Έχω βαρεθεί από την πρώτη μέρα που έγινα υπουργός να απαντάω σε ερωτήματα περί ενδεχομένων πρόωρων εκλογών. Ο Μητσοτάκης είπε κάτι την πρώτη μέρα και το τηρεί, είπε ότι πρέπει να γίνουμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Κανονική ευρωπαϊκή χώρα με πρόωρες εκλογές δεν υπάρχει. Η κυβερνηση έχει πλειοψηφία, είναι σταθερή, θα εξαντλήσει τη θητεία της.

Ερωτηθείς για  την καταγγελία Πολάκη περί επιδότηση της εταιρείας του κ. Κοκλώνη

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Πρώτον ο κ. Κοκλώνης δεν έχει πάρει καμία επιδότηση, ούτε 1 cent του ευρώ. Ο κ. Κοκλώνης και η εταιρεία του έχουν συμπεριληφθεί με τους όρους και τις προϋποθέσεις που όριζε ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ του 2016 σε έναν πίνακα εταιρειών που εάν και εφόσον κάνουν μια επένδυση θα πάρουν κάποια χρήματα. Στην περίπτωση της εταιρείας του κ. Κοκλώνη με τις εταιρείες παραγωγής θα πρέπει ο κ. Κοκλώνης να δαπανήσει ο ίδιος 7 εκατομμύρια για να πάρει 2 εκατομμύρια. Όταν ολοκληρωθεί από τις υπηρεσίες ο έλεγχος ότι ξόδεψε τα 7  για αυτή την επένδυση τότε θα μπορεί να πάρει τα 2. Οι όροι οι προϋποθέσεις που μπήκε αυτή η εταιρεία είναι οι όροι του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που γράφουν συνέχεια «μετοχικό κεφάλαιο 4.000...» τα προέβλεπε ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ και επίσης αν ρώταγε τον κ. Χαρίτση θα του τα εξηγούσε. Τον πίνακα δεν τον φτιάχνει ο υπουργός, οι εντάξεις στον αναπτυξιακό νόμο γίνονται σε επίπεδο γενικού διευθυντού. Οι υπηρεσίες έχουν εντάξει τον κ. Κοκλώνη όπως και όλους τους άλλους, δεν πάει ο υπουργός να εντάξει ή να μην εντάξει. Όλη αυτή η προσπάθεια να γίνει πολιτικό ζήτημα είναι μια άλλη Πολάκειος κωμωδία. Όσον αφορά την ουσία δηλαδή το αν πρέπει μια εταιρεία με αυτές τις προϋποθέσεις θα παίρνει αυτού του τύπου την ωφέλεια, εμείς στο νόμο που φτιάξαμε το δικό μας δηλαδή αυτόν που ισχύει από 1η Ιανουαρίου όλα αυτά τα έχουμε αφαιρέσει. Πλέον η εταιρεία πρέπει να έχει τρία χρόνια δράση, πρέπει να έχει κέρδη, πρέπει να έχει τραπεζικό δανεισμό αποδεδειγμένο εμείς βάλαμε πολλές ασφαλιστικές δικλείδες για να μην μπορεί μια εταιρεία με αυτούς τους όρους να μπαίνει  στο πρόγραμμα αλλά ο κ. Κοκλώνης όπως είχε κάθε δικαίωμα ως έλληνας πολίτης, νομιμότατα έκανε το αίτημα με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ.  

 

Πηγή: Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm επιστροφή