Για την κύρωση από την Βουλή της Λιβύης του τουρκολιβυκού Μνημονίου, μίλησε σήμερα στο IONION FM o συγγραφέας, δημοσιογράφος και μέλος της Ελληνικής Αντίστασης Νίκος Ιγγλέσης. Όπως είπε, επί της ουσίας το Μνημόνιο δεν είναι άκυρο, αλλά, ακυρώσιμο γιατί παράγει γεωπολιτικά αποτελέσματα επί του πεδίου μέχρι τη στιγμή που θα ακυρωθεί δικαστικά ή με άλλον τρόπο.
Το «Μνημόνιο Κατανόησης για την Οριοθέτηση των Περιοχών Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης», όπως αποκαλείται, είναι παράνομο και αυθαίρετο γιατί, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), η οποιαδήποτε οριοθέτηση μεταξύ δύο κρατών απαιτεί αυτά να έχουν αντικείμενες ή παρακείμενες ακτές. Αυτό δεν συμβαίνει με την Τουρκία και τη Λιβύη.
Η Ελλάδα βρίσκεται, όχι τώρα αλλά από το 2019, αντιμέτωπη με το στρατηγικό σχεδιασμό δύο εχθρικών κρατών της Τουρκίας και της Λιβύης που επιδιώκουν να της στερήσουν τα κυριαρχικά δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Το πρόβλημα αυτό μαζί με τα θέματα που εγείρει η αναθεωρητική Τουρκία στο Αιγαίο, τη Θράκη και την Κύπρο, δεν μπορούν να επιλυθούν με διαπραγματεύσεις, αλλά, με ένα bras de fer.
Ήρθε η ώρα να πληρώσουμε την Τουρκία με το ίδιο νόμισμα.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει πλέον άλλες επιλογές να κρύβεται πίσω από ανακοινώσεις και διαβήματα. Άμεσα οφείλει να ανακηρύξει τη συνολική ελληνική ΑΟΖ, αφού πρώτα κλείσει με ευθείες γραμμές βάσης τα νησιά του Συμπλέγματος της Μεγίστης (Καστελλόριζο) και τις νησίδες πέριξ της Κρήτης και της Ρόδου. Την επόμενη μέρα, αφού θα έχει γίνει παρασκηνιακά η ανάλογη προετοιμασία, θα πρέπει να υπογραφεί η συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Κυπριακής Δημοκρατίας. Όλες αυτές οι ενέργειες είναι απόλυτα νόμιμες μεταξύ ανεξάρτητων κρατών σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και θα έπρεπε να έχουν γίνει από το 2019.
Αμέσως μετά, η Ελλάδα θα ανακοινώσει ότι είναι έτοιμη να προσέλθει με καλή πίστη σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για την οριοθέτηση, της μεταξύ τους, ΑΟΖ (όχι της υφαλοκρηπίδας) όπως μας προτρέπει ο κοινός σύμμαχος, οι ΗΠΑ. Μόνο έτσι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούν να γίνουν σε ισότιμη βάση και όχι υπό τα τετελεσμένα της μιας πλευράς.
Αντί η Ελλάδα να ξοδεύει πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο για να ακυρώσει το τουρκολιβυκό Μνημόνιο ας βάλουμε την Τουρκία να προσπαθεί να ακυρώσει τη νόμιμη οριοθέτηση μεταξύ Ελλάδος και Κυπριακής Δημοκρατίας. Να την πληρώσουμε με το ίδιο νόμισμα.
Είναι βέβαιο ότι η Τουρκία θα αντιδράσει σφόδρα και για την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ και για την οριοθέτηση αυτής με την Κυπριακή Δημοκρατία. Θα δηλώσει ότι οι ενέργειες αυτές είναι παράνομες, άκυρες, νομικά ανύπαρκτες, δεν τις αναγνωρίζει και θα τις ακυρώσει επί του πεδίου. Πιθανόν, θα στείλει ερευνητικά σκάφη και γεωτρύπανα συνοδεία πολεμικών πλοίων νότια του Καστελλόριζου ή της Κρήτης, όπως είχε κάνει το 2022. Όμως, η διεθνής θέση του Ελληνισμού θα έχει ισχυροποιηθεί καλυπτόμενη όχι από την επίκληση, αλλά, από την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.



