IONION FM - Ραδιόφωνο Δυτικής Ελλάδας
 
 




ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΕΝΗ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
ΕΕ 2018/334





Ο επικίνδυνος αμίαντος και το εργοστάσιο της ΑΜΙΑΝΤΙΤ - Συνιστάται μεγάλη προσοχή στους πολίτες για το θανατηφόρο υλικό
20.06.17


Σύσκεψη από μέτωπο πολιτών και επιστημονικών φορέων, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Πάτρα, με θέμα το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο αμιάντου στο Δρέπανο Αχαΐας. Το εργοστάσιο έκλεισε πριν από 10 χρόνια, ωστόσο ο χώρος παραμένει παρατημένος από τις αρμόδιες υπηρεσίες με τον αμίαντο να μολύνει την περιοχή. Το Σάββατο, στην Αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου  Πάτρας, υπήρξε συμφωνία μεταξύ πολιτών, βουλευτών και Περιφέρειας στην πρόταση του ECOCITY, για Κοινό Μέτωπο με τη δημιουργία Επιτροπής για τη προώθηση της λύσης στο πρόβλημα της ΑΜΙΑΝΤΙΤ. Στις ανησυχίες που εκφράστηκαν για τον ενταφιασμό των υλικών αμιάντου στον χώρο, απάντησε ο ομότιμος Καθηγητής του ΕΜΠ και Αντιπρόεδρος του ECOCITY Γιάννης Κουμαντάκης, ο οποίος μιλώντας στο IONION FM, αναφέρθηκε αναλυτικά στον τρόπο στεγανοποίησης και αδρανοποίησης επικίνδυνων υλικών. όπως τόνισε η λύση είναι η κατεδάφιση του εργοστασίου και ο ενταφιασμός όλων των υλικών σε ένα «στεγνό τάφο» που θα μονωθεί και θα αποτρέψει την διασπορά του αμιάντου στο περιβάλλον. Ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας ανέλαβε να εξετάσει στοιχεία καταγραφής ασθενειών σε κατοίκους των περιοχών, από τον Ψαθόπυργο μέχρι το Ρίο για την τελευταία δεκαετία. Ο κ. Κουμαντάκης χαρακτήρισε ανεπίτρεπτη την στάση αναμονής της αποκεντρωμένης διοίκησης και της περιφέρειας δυτικής Ελλάδας, οι οποίες κωλυσιεργούν στην επίλυση του προβλήματος και προτείνουν την μεταφορά των υλικών στο εξωτερικό, γεγονός που εκτοξεύει το κόστος υπέρογκα και ακυρώνει οποιαδήποτε δράση. Για όσους πολίτες διαθέτουν υλικά από αμίαντο, όπως στέγες, καμινάδες, κεραμίδια, σωλήνες και επιθυμούν να τα απομακρύνουν, συμβούλευσε να καλούν ειδικά συνεργεία που αναφέρονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς η εισπνοή από ίνες αμιάντου προκαλεί καρκίνο. Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση από το ECOCITY: ΜΕΤΩΠΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΙΤ

Προς τη λύση του προβλήματος η σύσκεψη του ECOCITY στην Πάτρα

 
Σημαντικό βήμα, στη λύση της 10χρονης ανοχής της περιβαλλοντικής Ζημιάς και της αδράνειας στις επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία και στο Οικοσύστημα της περιοχής του Δρεπάνου, έγινε προχτές στην Πάτρα στη σύσκεψη που προκάλεσε το ECOCITY με τη συμμετοχή εκπροσώπων πολιτών, βουλευτών, της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας και του τοπικού Ιατρικού Συλλόγου.
Το Σάββατο, στην Αίθουσα του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου  της Πάτρας, υπήρξε συμφωνία μεταξύ πολιτών, βουλευτών και Περιφέρειας στην πρόταση του ECOCITY, για Κοινό Μέτωπο με τη δημιουργία Επιτροπής για τη προώθηση της λύσης στο πρόβλημα της ΑΜΙΑΝΤΙΤ.
Η συνάντηση ξεκίνησε με υποδοχή των συμμετεχόντων από τον Πρόεδρο του ECOCITY Θάνο Ζαφειρόπουλο, ο οποίος αναφέρθηκε στη έργο της Επιτροπής Περιβαλλοντικής Ζημιάς του ECOCITY και στην ανάγκη να πάψει η αδράνεια που παρατηρείται στα δέκα χρόνια που πέρασαν, για τη λύση της σοβαρής περιβαλλοντικής ζημιάς από το εγκαταλειμμένο εργοστάσιο της ΑΜΙΑΝΤΙΤ στο Δρέπανο.  Τόνισε την ανάγκη προσανατολισμού των κατοίκων σε συγκεκριμένα βήματα και νομικές ενέργειες που θα υποχρεώσουν σε λύση και απεμπλοκή του προβλήματος.
Η Μαργαρίτα Καραβασίλη, π. Γ.Γ. ΤΟΥ Υπουργείου Περιβάλλοντος και μέλος της Επιτροπής Περιβαλλοντικής Ζημιάς του ECOCITY, αφού έκανε μια ουσιαστική περιγραφή του ιστορικού και της πορείας του θέματος, κατέληξε στη πρόταση της Επιτροπής του ECOCITY για ενταφιασμό των επικίνδυνων υλικών στον χώρο του εργοστασίου, αφού τηρηθούν όλες οι απαιτούμενες εργασίες πλήρους στεγανοποίησης, που θα παρακολουθεί ειδική ομάδα επιστημόνων μας.
Ο Ζώης Σπηλιόπουλος, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ανέφερε πως οι αρμοδιότητες τοιυς φτάνουν μέχρι τον έλεγχο και είναι θέμα πλέον της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Συμφώνησε με την πρόταση του ECOCITY για την ταφή των υπαρχόντων επικίνδυνων υλικών αμιάντου του εργοστασίου, στο χώρο του.
Ο βουλευτής Ιάσων Φωτήλας γνωστοποίησε ότι ετοιμάζει Επίκαιρη Ερώτηση, για την οποία θα είναι υποχρεωμένος πλέον να έλθει στη Βουλή να καταθέσει για το θέμα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος

Ακολούθησε ανάγνωση της επιστολής που έστειλε η Εθνική Τράπεζα για τη συνάντηση, όπου αναφέρει μεταξύ άλλων «η Τράπεζά μας, στα πλαίσια της προστασίας του περιβάλλοντος, έγκαιρα προέβη σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να δοθεί οριστική λύση στην υπόθεση της εξυγίανσης του ακινήτου από τον αμίαντο. Η υποβληθείσα προς τούτο σχετική μελέτη εξυγίανσης, δεν εγκρίθηκε από την αρμόδια Δημόσια Αρχή και έτσι η Τράπεζά μας αναγκάστηκε να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου και αναμένουμε την έκδοση της απόφασής του. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, καθώς και το γεγονός ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας εμμένει στις απόψεις της μέσω δημοσιευμάτων στον τοπικό τύπο και στο Διαδίκτυο, θεωρούμε, παρότι εκτιμούμε την πρωτοβουλία σας, ότι οι συνθήκες για την πραγματοποίηση της προταθείσας από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία σας, συνάντηση, δεν είναι ακόμα ώριμες και κατά συνέπεια δεν δυνάμεθα να παραστούμε. Διαπιστώνεται για πολλοστή φορά ότι, η Διοικητική Αρχή δεν επιδιώκει να υιοθετήσει ακόμα και τις αποφάσεις που προσδιορίζονται για τα απόβλητα αμιάντου στο πρόσφατο Νόμο (ΦΕΚ 4326/Β/30-12-2016), αλλά να εμμένει στα αδιανόητα».

Στις ανησυχίες που εκφράστηκαν για τον ενταφιασμό των υλικών αμιάντου στον χώρο, απάντησε ο ομ Καθηγητής του ΕΜΠ και Αντιπρόεδρος του ECOCITY Γιάννης Κουμαντάκης, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στο τρόπο στεγανοποίησης και αδρανοποίησης επικίνδυνων υλικών. Στη συνέχεια παρουσίασε τα αντίστοιχα έργα που έγιναν στη Κοζάνη για την αποκατάσταση των υλικών του μεταλλείου αμιάντου του Ζιδανίου, επίσης του εξοφλημένου λιγνιτορυχείου Καρδιάς Πτολεμαϊδας από της ΔΕΗ για επικίνδυνα βιομηχανικά υλικά κυρίως αμιάντου. Ακόμη αναφέρθηκε στην εμπειρία του στο έργο του ΕΜΠ που είχε την ευθύνη ταφής τοξικών εδαφών, στην π/ Μεταλλουργία Λαυρίου, στο χώρο που λειτουργεί σήμερα το Τεχνολογικό Πάρκο με εγκατεστημένα γραφεία επιχειρήσεων και χώρους εκδηλώσεων.

Ακολούθησε συζήτηση για τις επιπτώσεις των ινών αμιάντου που αιωρούνται στον εισπνεόμενο αέρα για τη Δημόσια Υγεία και στην ανάγκη να εξεταστούν στοιχεία καταγραφής ασθενειών σε κατοίκους των περιοχών, από τον Ψαθόπυργο μέχρι το Ρίο για τη τελευταία δεκαετία. Η ʼννα Μαστοράκου, ανέλαβε να αναζητήσει και να αξιολογήσει ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας τα στοιχεία και να ενημερώσει στη συνέχεια την Επιτροπή.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία ως προς το στόχο της και την απόφαση για δημιουργία Επιτροπής Προώθησης Λύσης στο πρόβλημα αμιάντου στο Δρέπανο, που θα αποτελείται από :

Χρύσα Βελλοπουλου Δικηγόρος στον ʼρειο Πάγο. Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, Μέλος Επιτροπής Περιβαλλοντικής Ζημιάς ECOCITY
Περικλή Πασχάκη, Νομικό. Μέλος Επιτροπής Περιβαλλοντικής Ζημιάς ECOCITY
Εκπρόσωπο από τους Εκπολιτιστικούς Συλλόγους περιοχής
Εκπρόσωπο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
Εκπρόσωπο των Ιδιοκτητών του Εργοστασίου

Η νέα Επιτροπή των πολιτών για το θέμα της Αμιαντίτ, θα παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης, θα συνεργάζεται με την ομάδα Επιστημόνων του ECOCITY και θα ενημερώνει σε τακτά διαστήματα όλους τους εμπλεκόμενους (Τοπικοί Φορείς, Αυτοδιοίκηση και Συλλόγους κατοίκων των περιοχών). Παράλληλα θα κάνει ενέργειες και θα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την πίεση και διεκδίκηση λύσης.

Επιπλέον, συμφωνήθηκε το επόμενο βήμα που είναι η συνάντηση με τη Διοίκηση και Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτ. Ελλάδας, καθώς και τη Διεύθυνση ΣΥΓΑΠΕΖ του Υπουργείου Περιβάλλοντος, για να εξεταστεί η οριστικοποίηση της κοινής θέσης για τον ενταφιασμό των επικίνδυνων υλικών αμιάντου στο χώρο του εργοστασίου. Αυτό θα είναι η αφετηρία για να ακολουθήσει η επαφή με τη Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για τον προσδιορισμό των ενεργειών του έργου που θα κλείσει αίσια την υπόθεση και θα λύσει το πρόβλημα.

Τέλος, έγινε αναφορά στις δηλώσεις για ΧΥΤΕΑ στην Αχαΐα και τα δημοσιεύματα που διόγκωσαν ένα θέμα που δεν υφίσταται και παραπλάνησε την κοινή γνώμη. Από το ECOCITY τονίσθηκε η διαθεσιμότητα της Επιτροπής και των επιστημόνων του σε κάθε ενδιαφερόμενο και στα Μέσα Ενημέρωσης για θέμα που έχει σχέση με την υπόθεση, αφού είναι περιττή κάθε αντίδραση σε λανθασμένες δηλώσεις και ενέργειες από αναρμόδιους για το θέμα. 


Ακούστε το σχετικο απόσπασμα


Ακούστηκε 507 φορές μέχρι τώρα