IONION FM - Ραδιόφωνο Δυτικής Ελλάδας
 
 




ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΕΝΗ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
ΕΕ 2018/334





Δαυίδ εναντίον Μονσάντο
20.10.16


Στην σημασία της δίκης της Μονσάντο στο δικαστήριο της Χάγης, αναφέρθηκε ο Κώστας Μαντάς από την τοπική ομάδα Πελίτι στην Αρχαία Ολυμπία, για την διάδοση και διάσωση των παραδοσιακών σπόρων. Όπως αναφέρει οι πολυεθνικές που ελέγχουν τους σπόρους των καλλιεργειών, εφαρμόζουν μεθόδους παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, απειλούν την επισιτιστική αυτάρκεια, γεγονότα που συντελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Κερδίζουν εκατομμύρια δολάρια από τον έλεγχο των σπόρων και συντελούν στην εξαφάνιση των ντόπιων παραδοσιακών ποικιλιών, επιβάλλοντας σπόρους – υβρίδια εργαστηρίων, σε αρκετές περιπτώσεις μεταλλαγμένους. «Οι επόμενες γενιές θα μας καταραστούν. Οφείλουμε να διατηρήσουμε τους παραδοσιακούς σπόρους και να προστατέψουμε τις μελλοντικές γενιές από μια πιθανή επισιτιστική κρίση», αναφέρει στο IONION FM, ο κ. Μαντάς. Αναλυτικά το δελτίο τύπου από την ομάδα Πελίτι Ολυμπίας: Η ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΜΟΝΣΑΝΤΟ

(που αγοράσθηκε από την Bayer)                                                                

Το συμβολικό δικαστήριο για τη Monsanto στη Χάγη από 14-16/10, στο οποίο συμμετέχει και το Πελίτι,  συμβολίζει την άμυνα μας απέναντι σε μια επιθετική εισβολή στη διατροφική μας αλυσίδα.  Δεν είναι βέβαια εντελώς μόνη η Μονσάντο καθώς πλαισιώνεται από τις Syngenta,  Bayer,  Basf κλπ κλπ.

Η Μονσάντο μπήκε στον αγρoτικό  χώρο αφού πρώτα παρήγαγε τοξικά αέρια γα τους πολέμους όπως πχ τον «πορτοκαλί παράγοντα» γνωστό ως Agent Orange που χρησιμοποιήθηκε για την καταστροφή των δασών στο Βιετνάμ ώστε να μην μπορούν να κρυφτούν εκείνοι που πολεμούσαν για την ανεξαρτησία της χώρας τους. Μετά τους πολέμους αποφάσισε να μπει στη γεωργία και να αξιοποιήσει εκεί όλη την τεχνική της υποδομή παραγωγής τοξικών ουσιών.  Στο χώρο της γενετικής τροποποίησης  μπήκε για να προωθήσει τα χημικά της. Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων της σε μορφή Γ Τ Ο αφορά σε σπόρους  που παράγουν φυτά τα οποία αντέχουν στο ζιζανιοκτόνο που η ίδια πουλά  δηλαδή αφορά στην εξάπλωση της χημείας στους αγρούς μας. Έτσι οι αγρότες μπορούν να ψεκάζουν ανενόχλητα καθώς  καταστρέφονται μόνο τα ζιζάνια. Όμως η πράξη απέδειξε ότι η χρήση χημικών αυξάνεται ενώ δημιουργούνται νέα ανθεκτικά υπερζιζάνια που δεν καταπολεμούνται εύκολα και απαιτούν πιο έντονες χημικές παρεμβάσεις.

Όλα αυτά τα χρόνια μας έλεγαν ότι δεν κινδυνεύουμε από  το ράουντ απ δηλαδή τη μάρκα ζιζανιοκτόνου της Μονσάντο που περιέχει τη δραστική ουσία γκλυφοσέητ, αλλά πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το κατέταξε ως πολύ πιθανό καρκινογόνο κάτι που δεν έχουν ακόμα δεχθεί οριστικά οι ευρωπαϊκές αρχές δίνοντας του προσωρινή παράταση άδειας κυκλοφορίας μέχρι να γίνουν κι άλλες έρευνες, προτείνοντας ταυτόχρονα στα κράτη μέλη να απαγορεύσουν τη χρήση του  στα δημόσια πάρκα  τις παιδικές χαρές και τους ερασιτεχνικούς κήπους.  

Η Μονσάντο στο συμβολικό δικαστήριο της Χάγης, κατηγορείται μεταξύ άλλων για οικοκτονία δηλαδή ότι καταστρέφει την υγεία αυτής της υπέροχης γης που κληρονομήσαμε.

Η Δίκη της  Μονσάντο είναι μια διεθνής  πρωτοβουλία της Κοινωνίας των Πολιτών  ώστε να κριθεί η εταιρία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τα εγκλήματα ενάντια στην ανθρωπότητα και για την οικοκτονία. Έγκριτοι δικαστές θα ακούσουν μαρτυρίες από  θύματα και θα εκδώσουν μια συμβουλευτική απόφαση  αφού τηρηθούν οι ίδιες διαδικασίες  με αυτές του Διεθνούς Δικαστηρίου.   

Για ένα αυξανόμενο αριθμό ατόμων σε ολόκληρο τον κόσμο, η Μονσάντο   αποτελεί σήμερα το σύμβολο της βιομηχανικής γεωργίας. Αυτή η χημικά εντατική  μορφή παραγωγής ρυπαίνει το περιβάλλον, επιταχύνει την απώλεια της βιοποικιλότητας και συμμετέχει μαζικά στην κλιματική αλλαγή.

Η Μονσάντο προωθεί ένα αγρο-βιομηχανικό μοντέλο που εκπέμπει τουλάχιστον το ένα τρίτο των ανθρωπογενών αερίων θερμοκηπίου. Είναι επίσης σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για την εξάντληση του εδάφους και των υδάτινων πόρων, την εξαφάνιση των ειδών και τη μείωση της βιοποικιλότητας, καθώς και για τον εκτοπισμό εκατομμυρίων μικρών αγροτών σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για ένα μοντέλο που απειλεί την επισιτιστική κυριαρχία των λαών δια μέσου της  κατοχύρωσης των σπόρων με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας  και ιδιωτικοποίησης της ζωής.

Γιατί η Δίκη; Σύμφωνα με τους επικριτές της, η Monsanto καταφέρνει να παραβλέπει  τις  ανθρώπινες  και περιβαλλοντικές  ζημίες  που προκαλούνται από τα προϊόντα της και να διατηρεί τις  καταστροφικές της  δραστηριότητες   μέσω μιας στρατηγικής συστηματικής απόκρυψης:  με πιέσεις προς τα  ρυθμιστικά όργανα και τις  κυβερνήσεις, με την καταφυγή στο ψέμα και τη διαφθορά, με τη χρηματοδότηση απατηλών  επιστημονικών  μελετών , πιέζοντας ανεξάρτητους επιστήμονες, χειραγωγώντας τον Τύπο και τα μέσα ενημέρωσης, κ.λπ. Η ιστορία της Monsanto θα  μπορούσε να είναι ένα εκπαιδευτικό βιβλίο για την ατιμωρησία  που ωφελεί τις  πολυεθνικές  και τα στελέχη  τους, των οποίων οι δραστηριότητες συμβάλλουν στις κρίσεις του κλίματος και της βιόσφαιρας και  απειλούν την ασφάλεια του πλανήτη.

 Η Δίκη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Χάγη από 14 έως 16 Οκτωβρίου 2016 έχει ως στόχο να αξιολογήσει αυτούς τους ισχυρισμούς εναντίον της  Μονσάντο και να εκτιμήσει τις  ζημιές που προκλήθηκαν από  την πολυεθνική . Η Δίκη θα βασιστεί στις «Κατευθυντήριες Αρχές για τις Επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» που υιοθετήθηκαν  από τον ΟΗΕ το 2011. Επίσης θα αξιολογήσει τις πιθανές ποινικές ευθύνες βάσει του Καταστατικού της Ρώμης  στον οποίο βασίστηκε η ίδρυση  του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης το 2002. 

Η Δίκη θα αξιολογήσει τη συμπεριφορά της Μονσάντο όσον αφορά το έγκλημα της οικοκτονίας, που έχει προταθεί να συμπεριληφθεί στο διεθνές ποινικό δίκαιο. Θα εξεταστεί κατά πόσο το ανωτέρω  Καταστατικό της Ρώμης θα πρέπει να αναμορφωθεί, ώστε να συμπεριλάβει το έγκλημα της «οικοκτονίας» έτσι ώστε και να καταστεί δυνατή η δίωξη των φυσικών και νομικών προσώπων για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι διέπραξαν αυτό το έγκλημα.

Στο www.monsanto-tribunal.org  θα υπάρχει σύνδεσμος για ζωντανή μετάδοση του δικαστηρίου που θα διεξαχθεί στα αγγλικά.

Περισσότερες πληροφορίες για τα προβλήματα  που δημιουργεί η δράση της Monsanto, μπορείτε να δείτε  και  εδώ   (στα Ελληνικά)

 http://seedfreedom.info/el/campaign/call-to-action-2016/.


Ακούστε το σχετικο απόσπασμα


Ακούστηκε 154 φορές μέχρι τώρα